Lahodný čokoládový dezert s jemným vanilkovým krémem
Hotový budete mít čokoládový dezert hned, chutná jako z vaší nejoblíbenější cukrárny a nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience ani kuchyňské náčiní. Díky kombinaci čokolády a vanilky se skvěle hodí ke kávě nebo třeba jako dezert po nedělním obědě.
Ingredience na čokoládový dezert
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 g cukru krystal
- 125 ml rostlinného oleje nebo 150 g másla
- 20 g holandského kakaa
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Vanilkový krém:
- 700 g mascarpone nebo plnotučného tvarohu
- 300 ml smetany na šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
Čokoládová poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g smetany ke šlehání
- 10 g másla
Příprava
Rozklepněte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků a cukru vyšlehejte hutný sníh. Mouku si prosejte spolu s práškem do pečiva, přidejte do ní rostlinný olej a žloutky. Těsto zpracovávejte a postupně do něj přilévejte odstáté mléko. Nakonec přidejte vyšlehaný sníh a kakao. Hotové těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Upečené bude za 20-25 minut.
Zatímco se vám peče těsto, připravte si krémovou náplň. Ze smetany si vyšlehejte šlehačku. Ve druhé míse rozmíchejte v mascarpone cukr a vanilkový cukr. Pak do mascarpone postupně zapracujte šlehačku. Hotovým krémem potřete upečený a na pokojovou teplotu vychladlý korpus.
Zákusek dejte zatuhnout do lednice a připravte si čokoládovou polevu. Na kousíčky nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Když se všechna čokoláda rozpustí, vyjměte ji z vodní lázně a rozmíchejte v ní smetanu a máslo tak, aby vnikla jemná a lesklá poleva. Tou zákusek dozdobte a vraťte jej zpět do lednice. K servírování bude lahodný čokoládový dezert připravený asi za dvě hodiny. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!
Nepečený čokoládový cheesecake potěší i ty nejmlsnější jazýčky