Vaříme ze zbytků: Domácí chlebová pizza
Chlebová pizza má v základu, jak již název napovídá, chleba. V tomto případě je nejlepší, když použijete ztvrdlé pečivo, které byste jinak vyhodili. Hodí se veka nebo rohlík, ale použít můžete i klasický český chléb z pšenice a žita.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Chlebová pizza
- 400400gstarého tvrdého pečiva
- 250250mlmléka
- 200200gmozzarelly
- 150150gsalámu nebo šunky
- 100100gstrouhaného sýru
- 100100mlmajonézy
- 22ksvejce
- kečup nebo rajský protlak
- bylinky (oregano, bazalka,...)
- sůl a pepř
Postup:
Vejce si rozklepněte do mísy, vidličkou je rozšlehejte a zlehka je prosolte. Do vajec přimíchejte mléko, majonézu, strouhaný sýr a všechno koření, které chcete použít.
V této směsi postupně z obou stran namáčejte krajíce chleba nebo jiného pečiva a skládejte je do pekáče tak, aby mezi pečivem pokud možno nebyly žádné mezery. Pekáč je samozřejmě třeba nejprve vymazat olejem. Vzhledem k množství surovin budete možná muset použít pekáče dva. Zbytkem vaječné směsi zalijte pečivo v pekáči.
Vaječnou směs potřete kečupem nebo rajským protlakem a naskládejte na ni na kolečka či na kostičky nakrájený salám. Salám překryjte mozzarellou nakrájenou na plátky.
Plech dejte do trouby rozpálené na 220 °C a pečte přibližně čtvrt hodiny. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a pečte dalších deset až patnáct minut, podle výšky pizzy. Servírujte hned po upečení.