Levně a netradičně: Bramborová pizza s klobásou
Namísto těsta ze speciální pizzové mouky si vystačíte s těstem z brambor a vajec. Přesto výsledek stojí za to. Bramborová pizza, někdy se jí říká sedlácká nebo irská, je velmi variabilní. Snadno do ní zakomponujete suroviny, které zrovna máte po ruce nebo které máte u vás doma rádi. Základ by však měl zůstat stejný.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bramborová pizza
- 66ksvětších brambor na pyré
- 300300gklobásy nebo párků
- 150150gstrouhaného eidamu
- 33ksvajec
- 22ksrajčat
- 22stroužkyčesneku
- jarní cibulka a čerstvé bylinky dle chuti
- mletý pepř
- sůl
- olej na vymazání pekáče
Postup:
Brambory si omyjte, očistěte a oloupejte. Vcelku je dejte vařit v prosolené vodě. Chvíli předtím, než by byly úplně uvařené, je odstavte z plotny, sceďte a ještě teplé je nahrubo nastrouhejte do větší misky.
K nastrouhaným bramborám rozklepněte vejce, směs prosolte a ochuťte pepřem a dobře promíchejte, aby vzniklo lepkavé a mazlavé těsto.
Pekáč nebo plech na pečení si vymažte olejem. Na dno pekáče navrstvěte asi centimetr a půl až dva silnou vrstvu bramborového těsta. Na těsto na střídačku navrstvěte na kolečka nakrájenou klobásu, kolečka rajčat a najemno nasekaný nebo utřený česnek. Nakonec pizzu zasypte jarní cibulkou a bylinkami, které máte při ruce, a strouhaným sýrem.
Pekáč dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu asi 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě 5 až 10 minut.
Bramborová pizza je skvělá už jen sama o sobě, ale jestliže chcete, můžete ji servírovat s kečupem nebo jiným dresinkem. Příloha není nutná, nicméně hodí se zeleninový salátek.