Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Bramboráky: víte, z jakého jídla vznikly? My známe i recept

Česká kuchyně nemá ve světě moc dobré jméno. I proto, že z našich luhů a hájů nepochází mnoho variabilních a jednoduchých receptů, které lze během půlhodinky přizpůsobit chuti strávníků. Ta nejlepší z českých jídel se vaří dlouhé hodiny, tedy pokud je vaříte poctivě. Ať už jde o polévky z vývarů, tradiční české omáčky nebo sváteční jídla, jako je třeba svatomartinská husa.
bramboráky
Milujete bramboráky? (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Dnes vám představíme tak trochu pozapomenutý recept, z něhož se podle všeho vyvinuly dnes tolik oblíbené a populární bramboráky. Naše verze se nesmaží, a tak je o poznání zdravější, i když třeba se salátem samozřejmě srovnání nesnese (podává ses kysaným zelím a nakládanými okurkami). Navíc je tohle tradiční jídlo ve srovnání s bramboráky chutnější.

Budete potřebovat:

Chystáte-li hostinu pro 4-5 strávníků, budete potřebovat:

  • 1,5 kg brambor
  • 200 ml kvalitního oleje
  • 500 g uzeného masa
  • 6 stroužků česneku
  • 200 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • vepřové sádlo
  • majoránka
  • sůl, pepř a další koření dle chuti

Příprava:

Začátek je podobný, jako když chystáte masové bramboráky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Oškrábejte si brambory a nastrouhejte je do velké mísy – musí se k nim vejít i všechny ostatní ingredience. K nastrouhaným bramborám přidejte kostičky uzeného masa, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a další koření podle chuti.

Někteří do receptu přidávají cibuli nebo kmín, jiní trošku chilli. Pálivá verze ale samozřejmě není tradiční. Okořeněnou směs pořádně promíchejte a postupně přidávejte mléko. Nakonec směs zahustěte moukou tak, aby byla vláčná a tvárná a příliš se netrhala.

Velký pečicí plech vymažte vepřovým sádlem. Trochu sádla můžete přimíchat i do těsta. Těstem plech naplňte až těsně pod okraj a dejte do trouby předehřáté na 220 °C. Při této teplotě byste měli směs zapékat asi 20 minut. Jakmile se na ní objeví křupavá krusta, teplotu stáhněte na 200 °C a pečte dalších přibližně 20 minut.

Tento pokrm se tradičně servíruje s kysaným zelím a nakládanými okurkami. Dopřejete si ho na oběd nebo na večeři? I když je vaše rodina plná masožravců, zavděčíte se i jim. Jen to vyzkoušejte a uvidíte, že se celá rodina bude doslova oblizovat!

K TÉMATU  Ta nejlepší zelňačka, kterou jste kdy ochutnala

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bramboráky bez oleje: Po těchto nepřiberete ani gram navíc

Bramboráky na plechu jsou stokrát lepší! Neváhejte a vyzkoušejte je

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek