Bezlepková buchta z tvarohu, hrající třemi barvami
Celiakie neboli alergie na lepek je onemocnění, které je v posledních letech čím dál více skloňované. Nahradit potraviny a jídla jejich bezlepkovými obdobami přitom není vůbec nic snadného. Těsto z mouky bez lepku je více drobivé a špatně se s ním pracuje. Snadnější a chutnější způsob, alespoň co se dezertů týče, je využívat takových receptů, do kterých není zapotřebí jakéhokoliv druhu mouky. Stejně jako je to v tomto případě, kdy je naše bezlepková buchta prostě přirozeně bez lepku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bezlepková buchta tří barev
- 22vaničkypolotučného tvarohu
- 22ksvejce
- 11balenívanilkového cukru
- 100100gcukru krystal
- 5050gzakysané smetany
- 5050gmásla
- 4040gbramborového škrobu
- 5050gholandského kakaa
- 22vaničkypolotučného tvarohu
- 22ksvejce
- 11balenívanilkového cukru
- 100100gcukru krystal
- 5050gzakysané smetany
- 5050gmásla
- 4040gbramborového škrobu
- 5050gmletého máku
- 11hrstrozinek
- 22vaničkypolotučného tvarohu
- 22ksvejce
- 11balenívanilkového cukru
- 100100gcukru krystal
- 5050gzakysané smetany
- 5050gmásla
- 4040gbramborového škrobu
- 11sáčekvanilkového pudinku
- 11sáčekželatiny
- granko
- 11tabulkamléčné čokolády
- 5050gmásla
Postup:
Všechny tři vrstvy mají stejný základ, který je založen na tvarohu. Do tří misek si tak připravíme tvaroh, žloutky ze dvou vajec, vanilkový cukr, krystalový cukr, zakysanou smetanu, bramborový škrob a máslo, které si necháme trochu povolit v mikrovlnné troubě. Všechny ingredience promícháme šlehačem.
Do první misky si přidáme kakao a znovu prošleháme. Do druhé misky přidáme mletý mák a hrst rozinek a také prošleháme. Následně si bokem připravíme želatinu podle návodu na obalu a zašleháme ji do směsi ve třetí misce společně s práškem na vanilkový pudink.
Vždy ze dvou bílků si vyšleháme tuhý sníh a zamícháme do každé misky s tvarohovou směsí. Už nešleháme, aby směs zůstala nadýchaná.
Na vymazaný plech o velikosti asi 25 x 25 centimetrů dáme nejdříve kakaovou směs. Tu zasypeme grankem. Na ni navrstvíme tvarohovou směs s mákem, a nakonec směs se želatinou. Buchtu pečeme asi hodinu na 160 °C.
Zatímco bude bezlepková buchta chladnout, připravíme si čokoládovou polevu. Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme k ní povolené máslo. Obojí dobře promícháme. Polevu nalijeme na buchtu, a poté co ztuhne, můžeme podávat.