Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Dokonalá bábovka, která chutná jako Raffaello. Upečte si skvělou dobrotu

Obvykle vám představujeme recepty, které jsou hotové raz dva. Bábovka Raffaello mezi takové rychlovky bohužel nepatří, přesto byste nad ní neměla hned zlomit hůl. Jde totiž o naprosto perfektní dezert, kterým uděláte dojem na děti, manžela, ale i na tu nejpřísnější tchyni. A za čas, který s ní strávíte v kuchyni, tahle bábovka rozhodně stojí.
bábovka
Bábovka, která chutná jako Raffaelo. (zdroj foto: electropiknik.cz)

A ještě jedna maličkost. Kromě surovin, které jsou běžné v každé domácnosti, budete pochopitelně potřebovat také strouhaný kokos. Bábovku sice zvládnete upéct i bez něj, ale uznejte sama, že bez kokosu by Raffaello nebylo tak dobré. Bude tedy zdobit bábovka i váš nedělní stůl?

Bábovka – ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g bílé čokoláda
  • 80 g másla
  • 60 g cukru krystal
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 30 ml zakysané smetany
  • 3 vaječné bílky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Na krémovou náplň si připravte

  • 80 g cukru krystal
  • 80 + 30 ml plnotučného mléka
  • 1 smetanový pudink
  • 3 vaječné žloutky
  • 50 g sušeného mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • 20 ml zakysané smetany

Na dozdobení budete potřebovat:

  • 100 g bílé čokolády
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 25 g másla

Příprava

V dostatečně velké míse vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu. Přepněte mixér na mírný výkon a přidejte mouku s práškem do pečiva a na chvilku dejte stranou. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní máslo. Obě suroviny pořádně promíchejte a přidejte do těsta.

Těsto pak pořádně promíchejte, buďto znovu v mixéru, nebo metličkou. Na závěr přidejte mléko, smetanu a kokos a znovu pořádně promíchejte.

Třetinu těsta nalijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou nebo strouhankou. Tuto třetinu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 15 minut. Pak bábovku vyndejte a upečený korpus vyklepněte, bude třeba, aby vychladl na pokojovou teplotu. V mezičase si můžete připravit krémovou náplň.

Na mírném plamenu přiveďte k varu 80 ml mléka s cukrem a vanilkovým cukrem. Vše rozmíchejte. Ve zbytku mléka si utřete žloutky. Přidejte kysanou smetanu, pudink a sušené mléko a opět promíchejte. Tuto směs za stálého míchání přelijte do vařícího se mléka s cukrem. Během chvilky by pudink měl zhoustnout. Odstavte ho z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

K TÉMATU  Slaný závin: Rychlá a chutná volba pro večerní menu

Vychladlé bábovkové těsto vraťte zpátky do formy a navrstvěte na něj krém tak, aby se nikde nedotýkal stěn formy. Na krémovou vrstvu přelijte zbytek těsta a bábovku vraťte do trouby. Znovu ji pečte při teplotě 180 °C, tentokrát ale 40 minut. Po vyndání z trouby nechte bábovku pár minut odpočinout, než ji vyjmete z formy.

bábovka
A jak se povedla bábovka vám? (zdroj foto: electropiknik.cz)

Bábovku můžete servírovat i bez dozdobení, ale to by byla trochu škoda. Mnohem větší dojem uděláte, když ji přizdobíte polevou z bílé čokolády a másla, které spolu rozpustíte ve vodní lázni, a posypete strouhaným kokosem. Nechte si chutnat!

Zabodovala bábovka i u vás?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

Vyzkoušejte lžícový kakaový koláč, je snadný a vynikající!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek