Dokonalá bábovka, která chutná jako Raffaello. Upečte si skvělou dobrotu
A ještě jedna maličkost. Kromě surovin, které jsou běžné v každé domácnosti, budete pochopitelně potřebovat také strouhaný kokos. Bábovku sice zvládnete upéct i bez něj, ale uznejte sama, že bez kokosu by Raffaello nebylo tak dobré. Bude tedy zdobit bábovka i váš nedělní stůl?
Bábovka – ingredience
- 200 g hladké mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- 100 g bílé čokoláda
- 80 g másla
- 60 g cukru krystal
- 50 g strouhaného kokosu
- 30 ml zakysané smetany
- 3 vaječné bílky
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Na krémovou náplň si připravte
- 80 g cukru krystal
- 80 + 30 ml plnotučného mléka
- 1 smetanový pudink
- 3 vaječné žloutky
- 50 g sušeného mléka
- 2 vanilkové cukry
- 20 ml zakysané smetany
Na dozdobení budete potřebovat:
- 100 g bílé čokolády
- 50 g strouhaného kokosu
- 25 g másla
Příprava
V dostatečně velké míse vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu. Přepněte mixér na mírný výkon a přidejte mouku s práškem do pečiva a na chvilku dejte stranou. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní máslo. Obě suroviny pořádně promíchejte a přidejte do těsta.
Těsto pak pořádně promíchejte, buďto znovu v mixéru, nebo metličkou. Na závěr přidejte mléko, smetanu a kokos a znovu pořádně promíchejte.
Třetinu těsta nalijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou nebo strouhankou. Tuto třetinu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 15 minut. Pak bábovku vyndejte a upečený korpus vyklepněte, bude třeba, aby vychladl na pokojovou teplotu. V mezičase si můžete připravit krémovou náplň.
Na mírném plamenu přiveďte k varu 80 ml mléka s cukrem a vanilkovým cukrem. Vše rozmíchejte. Ve zbytku mléka si utřete žloutky. Přidejte kysanou smetanu, pudink a sušené mléko a opět promíchejte. Tuto směs za stálého míchání přelijte do vařícího se mléka s cukrem. Během chvilky by pudink měl zhoustnout. Odstavte ho z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychladlé bábovkové těsto vraťte zpátky do formy a navrstvěte na něj krém tak, aby se nikde nedotýkal stěn formy. Na krémovou vrstvu přelijte zbytek těsta a bábovku vraťte do trouby. Znovu ji pečte při teplotě 180 °C, tentokrát ale 40 minut. Po vyndání z trouby nechte bábovku pár minut odpočinout, než ji vyjmete z formy.
Bábovku můžete servírovat i bez dozdobení, ale to by byla trochu škoda. Mnohem větší dojem uděláte, když ji přizdobíte polevou z bílé čokolády a másla, které spolu rozpustíte ve vodní lázni, a posypete strouhaným kokosem. Nechte si chutnat!
Zabodovala bábovka i u vás?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší