Jako z lahůdek: Domácí aspikové misky
Naše domácí aspikové misky jsou přesně to, co potřebujete. Jde o velmi jednoduchý, a přitom dost variabilní recept, který můžete zpestřit čerstvými bylinkami, které máte zrovna po ruce. Pro dospělé pak můžete do každé misky přidat trošku strouhaného křenu. A pokud jste hraví, můžete v aspiku snadno vykouzlit zajímavé barevné tvary a kombinace.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Domácí sladkokyselá zeleninová směs, která vydrží celou zimu
Léty prověřený recept na původní pařížský salát. Na kupovaný zapomeňte
Aspikové misky
- 500500mlpoctivého domácího vývaru (zeleninový nebo hovězí)
- 150150guzeného nebo vařeného masa
- 100100gsterilizovaného hrášku
- 88ksředkviček
- 44ksrajčat
- 22ksmrkve
- 22ksvejce
- 11baleníjedlé želatiny
- čerstvé bylinky
- sůl a pepř
Postup:
Vejce si uvařte natvrdo, oloupejte je a nakrájejte na kostičky nebo kolečka. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kostičky jako do polévky a uvařte ji ve vývaru doměkka. Pak mrkev sceďte a z vývaru uvařte želatinu podle návodu na obalu.
Ředkvičky očistěte, okrájejte a nakrájejte na kolečka. Zatímco se vám chystá želatina, připravte si jednotlivé misky, které aspikem zalejete.
V každé misce by měly být rovnoměrně zastoupené všechny ingredience – hrášek, na plátky nakrájená rajčata, kostičky mrkve, ředkvičky i vejce. Navrch přijde natrhané nebo na kostičky nakrájené maso, použít můžete i směs několika mas.
Každou mísu dozdobte bylinkami a kořením dle chuti, skvěle se hodí třeba kopr nebo petržel, ale nebojte se experimentovat. V původním receptu se objevují i semínka granátových jablek, ta ale u nás běžně nejsou k dostání.
Nakonec každou misku zalijte želatinou a přetáhněte ji potravinářskou fólií. Hotové aspikové misky dejte zatuhnout do lednice. V závislosti na druhu želatiny je budete moci podávat za jednu až čtyři hodiny. Jak rychle želatina zatuhne, bývá uvedené na jejím obalu.