Vánočka bez zaplétání? Zkuste letos vánočkové muffiny
Málokdo si umí zimní období představit bez máslové a sladké vánočky k snídani. Pravdou zůstává, že jakmile ji ale jednou nakrojíte, její čerstvost se vytrácí a řez okorává. Vánočce v upravené podobě se ale nic takového nemůže stát. A kromě toho mají tyto vánočkové muffiny jednu obrovskou výhodu – můžete si je totiž předem naplnit oblíbenou marmeládou a ráno tak nebudete muset ztrácet čas jejich mazáním. Snídaně na cesty jako vyšitá!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ta nejlepší vánočka s receptem od nás
České vánoční tradice. Stromeček obelstí mrtvé, šupina přináší peníze
Vánočkové muffiny
- 300300gpolohrubé pšeničné mouky
- 11sáčekvanilkového cukru
- 8080mlplnotučného mléka
- 2020gčerstvého droždí
- 11hrstrozinek
- 11špetkasoli
- 11žloutek
- 8080gmásla
- 33lžícetřtinového cukru
- 11lžičkacitronové kůry
- 11celé vejce M
- 1010lžicmarmelády nebo povidel
Postup:
Nejdříve si zadělejte na kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte jednu polévkovou lžíci mouky a vanilkový cukr. V teple nechte vzejít kvásek.
Pšeničnou mouku si prosejte do větší misky a promíchejte ji se špetkou soli, třtinovým cukrem a citronovou kůrou. Ručně zapracujte povolené máslo a žloutek. Následně přidejte kvásek a vytvořte hladké, pružné těsto. Teprve do takto připraveného těsta přimíchejte opatrně rozinky. Misku s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 1,5 hodiny.
Kynuté těsto opatrně prohněťte. Rozdělte ho na deset částí a každou v ruce jemně rozplácněte a naplňte ji polévkovou lžíci marmelády nebo povidel. Náplň zabalte do těsta a připravené „kuličky“ skládejte rovnou do muffinových formiček. Nechte je v klidu kynout další půl hodiny.
Mezitím si troubu předehřejte na 170 °C. Vánočkové muffiny potřete rozšlehaným vejcem a pečte přibližně 20 minut dozlatova.