Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Masarykovo cukroví, tradice na váš stůl

Pochutnejte si jako velcí páni – díky dnešnímu receptu můžete mít na svém stole stejné cukroví jako kdysi „tatíček“ Masaryk. Tak hurá na něj!
masarykovo cukrovi
ilustrační obrázek

Vyzkoušejte cukroví, na kterém si tradičně pochutnávala rodina bývalého československého prezidenta Tomáše Garyka Masaryka. Vystačíte si jen s trochou ingrediencí a o trochu větší časovou dotací.

Obyčejně Masarykovo cukroví obsahuje lískové oříšky, ale můžete je případně nahradit vlašskými. I ty je potřeba nechat odstát ve studené vodě, aby se s nimi dobře pracovalo. Cukroví si také můžete „přiostřit“ dvěma až třemi polévkovými lžícemi rumu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bulharské ořechovky, rychlá a bezlepková dobrota

Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?

Masarykovo cukroví

porce
g / porce
Ingredience:
  • 2
    2
    velké hrsti
    lískových ořechů
  • 200
    200
    g
    hladké mouky
  • 90
    90
    g
    moučkového cukru
  • 130
    130
    g
    másla
  • 1
    1
    žloutek
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 2
    2
    lžíce
    třtinového cukru

Postup:

  1. Lískové oříšky nasypte do misky a zalijte je studenou vodou. Nechte je odstát asi 2 hodiny, namočené se poté budou snadněji krájet.

  2. Máslo pokojové teploty prošlehejte se žloutkem a vanilkovým cukrem. Z moučkového cukru si odsypte asi dvě polévkové lžíce stranou na následné obalení a zbytek přisypte k máslu. Šleháním vytvořte hladký krém.

  3. Přidejte prosátou mouku a ručně vypracujte vláčné těsto. Lískové ořechy přeceďte a dobře osušte. Následně je nasekané zapracujte do těsta.

  4. Z těsta vytvořte dva až tři válečky a ty každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Uložte je na noc do lednice. Druhý den si rozehřejte troubu na 170 °C. Válečky nakrájejte na kolečka a ta obalte ve třtinovém cukru. Skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte dorůžova, trvá to přibližně 15 minut.

  5. Ještě teplé Masarykovo cukroví obalujte ve zbývajícím moučkovém cukru. Před podáváním nechte zcela vychladnout.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek