Sněhový dort s makadamovými ořechy a kandovaným ovocem
Oslava narozenin případně jiné životní události během vánočních svátků je vždycky určitým způsobem ošizená. Namísto dortu se na stůl přichystá cukroví a dárky se buď promíchají s těmi vánočními nebo se na ně minimálně sníží rozpočet. Dnešním receptem na nadýchaný sněhový dort s makadamovými ořechy a kandovaným ovocem ale oslavenci dozajista vyrazíte dech. Příprava není nijak složitá a jeho vyvážená jemná chuť se vám rozplyne na jazyku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Mechový dort s borůvkami: Jednoduchý, přesto nádherný moučník
Sněhový dort
- 150150ghladké pšeničné mouky
- 5050gmandlové mouky
- 150150gmásla
- 180180gkrystalového cukru
- 250250gkandovaných třešní
- 250250grozinek
- 11lžičkacitronové kůry
- 11lžičkapomerančové kůry
- 100100mlkvalitního pomerančového džusu
- 150150gmakadamových ořechů
- 11lžičkaskořice
- 11lžičkajedlé sody
- 11lžičkaperníkového koření
- 11špetkasoli
- 11bílek
- 150150gmoučkového cukru
- 5050gstrouhaného kokosu
Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C. Makadamové ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je asi 10 minut. Po vyndání z trouby je nechte vychladnout a následně je nasekejte nahrubo v robotu. Teplotu v troubě ponechte.
Do větší misky si prosejte pšeničnou i mandlovou mouku, přidejte sůl, sodu, skořici, perníkové koření a špetku soli. Suché ingredience promíchejte.
Povolené máslo prošlehejte s krystalovým cukrem a pomerančovým džusem a do vzniklého krému vmíchejte čajovou lžičku pomerančové a citronové kůry. Za stálého šlehání do krému přisypávejte směs s moukou. Zpracujte vláčné těsto.
Kandované třešně a rozinky promíchejte s nasekanými makadamovými ořechy a vše vmíchejte vařečkou do těsta. Těsto následně přendejte do vysypané formy na dort a uhlaďte ho. Pečte asi 35 minut, potom snižte teplotu v troubě na 140 °C a pozvolna dopékejte další asi třičtvrtě hodiny až hodinu. Že je dort upečený poznáte podle toho, že špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá.
Zatímco bude dort chladnout, připravte si na něj sněhovou polevu. Bílek prošlehávejte ve vodní lázni metličkou a po částech do něj vmíchejte moučkový cukr a kokos. Jakmile začne krém houstnout a tuhnout, ozdobte jím dort. Před podáváním nechte krém zcela zatuhnout.
Sněhový dort lehce poprašte cukrem, případně dozdobte čerstvým ovocem nebo ořechy podle vlastního vkusu.