Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Krémová bramborová polévka s pórkem a krutony

Bramborová polévka podle tohoto receptu je opravdu jemná a chuťově nemusí být tak výrazná. Pokud preferujete více rozmanitosti v chuti, doporučujeme přidat například jeden až dva stroužky česneku nebo špetku muškátového oříšku. Obojí umí divy.
bramborová polévka
Bramborová polévka zahřeje v žaludku i na duši.

Když se řekne „bramborová polévka“, většina lidí si představí mastnou a na trávení těžkou polévku, kterou dělávala stará babička z uleželých brambor. Nenechte se ale zmást, dnešní recept vám ukáže i jinou stránku této polévky, která umí být jemná, krémová a hřejivá. Naplňte si žaludek teplou bramborovou polévkou s pórkem a křupavými krutony, která vás doslova pohladí po duši.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recepty z hub: Připravte si tyto lesní dary na několik způsobů

Polévky: Tukožroutská, na posílení imunity, nebo rychlá přesnídávková? Které vás zahřejí a nasytí? Zkuste těchto pět receptů!

Bramborová polévka

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    středně velký pórek
  • 1
    1
    kg
    brambor
  • 2
    2
    lžíce
    másla
  • 1
    1
    mrkev
  • 100
    100
    g
    celeru
  • 1
    1
    l
    zeleninového vývaru
  • 1
    1
    lžíce
    drceného kmínu
  • 1
    1
    kelímek
    smetany na vaření
  • 1
    1
    lžíce
    olivového oleje
  • 2
    2
    plátky
    staršího chleba

Postup:

  1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Mrkev a celer si oškrábeme a nahrubo nastrouháme.

  2. Do většího hrnce si dáme dvě polévkové lžíce másla a přidáme brambory, pórek, mrkev a celer. Společně promícháme, aby se suroviny prohřály a obalily se pěkně tukem. Následně zasypeme kmínem a zalijeme zeleninovým vývarem. Společně vaříme asi 20 až 30 minut, dokud brambory nezměknou.

  3. Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladkým krém. Následně vmícháme smetanu na vaření, a ještě chvíli zahříváme.

  4. Na polévkové lžíci olivového oleje osmahneme na kostky pokrájený starší chléb. Kostky musí být opečené ze všech stran. Jakmile jsou hotové, nasypeme je do misky vyložené papírovou utěrkou, aby se do ní mohla vsáknout přebytečná mastnota.

  5. Polévku rozdělíme na talíře a dozdobíme krutony, případně trochou pokrájeného pórku.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek