Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Italské okénko: Domácí houbové ravioli jako od Itala

Domácí houbové ravioli plněné krémovo-sýrovou houbovou náplní dají trochu práce, ale stojí za to. Ideální nápad pro zvláštní příležitost nebo rodinnou večeři. Můžete jich udělat na jeden zátah větší množství a část si na příště dát zamrazit.
ravioli
ilustrační obrázek

Historie raviol

Ravioli je typ plněných těstovin oblíbený pro svůj jedinečný tvar a bohatou chuť. Ve skutečnosti se lahodné recepty na klasické italské ravioli staly velmi populárními po celém světě, zejména v USA. Obvykle jsou ravioli plněné ricottou, masem, sýrem a zeleninou. Náplň se poté uzavře mezi dvě tenké vrstvy těsta a podává se s lahodnou rajčatovou nebo smetanovou omáčkou.

Přestože je toto delikátní italské jídlo všeobecně považováno za hlavní chod, lze jej podávat i jako předkrm nebo přílohu. V dnešní době vzbudily velkou pozornost recepty na přípravu smažených i pečených raviol.

Něco málo o italské kuchyni

Italská kuchyně byla ovlivněna změnami, ke kterým došlo ve světě v průběhu historie. Vaření a přísady se také liší oblast od oblasti. Každý region vyvinul svůj vlastní osobitý styl a menu založené na místních surovinách a životním stylu lidí, kteří tam žijí. Například regionální italské jídlo Peposo (toskánské hovězí maso) patří k severu, zatímco černé lanýže pocházejí z Marche. Jihu je připisována produkce sýru mozzarella a provolone spolu s bohatým růstem citrusových plodů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Italské okénko: Tradiční polévka Minestrone vás zahřeje při chladných dnech

Italské okénko: Připravte si pravé špagety carbonara

Houbové ravioli

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 170
    170
    g
    hladké mouky + 2 lžíce na vyválení těsta
  • 2
    2
    ks
    vejce L
  • 1
    1
    špetka
    soli
Ingredience na náplň:
  • 1
    1
    lžíce
    másla
  • 250
    250
    g
    žampionů nebo lesních hub
  • 80
    80
    g
    cibule
  • 1
    1
    stroužek
    česneku
  • 1
    1
    lžíce
    petrželky
  • 1
    1
    lžička
    oregana
  • 1
    1
    lžíce
    mouky
  • 1
    1
    lžíce
    mascarpone (případně smetanový sýr, creme fraiche)
  • 2
    2
    lžíce
    nastrouhaného parmezánu
  • 1
    1
    lžíce
    smetany
Ingredience na omáčku:
  • 3
    3
    lžíce
    másla
  • 3
    3
    lžíce
    jemně nasekané čerstvé petrželky
  • 2
    2
    lžíce
    jemně nastrouhaného parmezánu

Postup:

  1. Nejprve si zpracujeme těsto. Na rovnou plochu vysypejte mouku a sůl, uprostřed udělejte důlek a přidejte vejce. Prsty nebo vidličkou pomalu promíchejte mouku s vejci a vytvořte hladké těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu odpočívat.

  2. Těsto nakrájejte na 3-4 díly a válečkem rozválejte na velmi tenké pláty (aby pod těstem byla vidět ruka). Lehce posypeme moukou, aby se vám nelepilo.

  3. Pokračujeme přípravou náplně. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené žampiony, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání opékáme dozlatova. Poté přidejte oregano, petržel a nechte jen lehce provonět.

  4. Odeberte 3/4 směsi a rozmixujte do jemné hmoty, poté vložte zpět do pánve a smíchejte se zbývající 1/4 směsi. Zaprašte moukou, přidejte smetanu a mascarpone, zahřívejte na mírném plameni 1 minutu.

  5. Sundejte z ohně a přidejte parmezán, promíchejte a nechte vychladnout.

  6. Teď k samotnému plnění raviol. Těsto nakrájejte na stejnoměrné čtverce (asi 5x5 cm). Poté na každý dejte přibližně 1 vrchovatou lžičku houbové náplně. Nahoru položte další čtverec a všechny čtyři strany přitlačte vidličkou. Můžete také použít formu na ravioli, která vám to výrazně usnadní.

  7. Ravioli vaříme v osolené vroucí vodě asi 5 minut a pak scedíme.

  8. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme petrželku a minutku restujeme. Přidejte uvařené ravioli a několik polévkových lžic vody z těstovin, přiklopte a duste asi 30 sekund. Ihned podáváme posypané čerstvě nastrouhaným parmezánem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
náročné recept
italská kuchyně
náročné recept
italská kuchyně
Zdroje článku:
https://anitalianinmykitchen.com/mushroom-ravioli/, https://cucinarustica.co.uk/2016/05/14/the-history-of-italian-food/, https://www.cucinaventi.com/blog/italian-food-for-thought-a-short-history-of-ravioli
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
https://anitalianinmykitchen.com/mushroom-ravioli/, https://cucinarustica.co.uk/2016/05/14/the-history-of-italian-food/, https://www.cucinaventi.com/blog/italian-food-for-thought-a-short-history-of-ravioli
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek