Pondělí , 30. 12. 2024

David

Recepty ze zahrádky: 6 dobrot, které připravíte z dýně Hokaido

Typicky na podzim se mnohým zahrádkářům začíná kupit nadbytek dýní. Pokud je nechcete rozdávat sousedům ani je využít coby strašidelnou dekoraci, určitě vás bude zajímat, jak dýňové přebytky zužitkovat v kuchyni. A právě od toho je tu další díl našeho seriálu Recepty ze zahrádky, který bude patřit právě dýním.
hokaido
Dýně a zase ty dýně. Co všechno se s nimi dá v kuchyni vyrobit?

Zkušení pěstitelé ví, že dýně je všeobecně hodně vděčná zelenina pro pěstování. Kromě toho, že nevyžaduje až tak speciální podmínky, se navíc uchytí takřka všude. A pokud k tomu navíc přeje počasí, bohatá úroda na sebe nenechá dlouho čekat.

Dýně, které jsou dobré příbuzné cuket a melounů, najdete hned v několika odrůdách, přičemž, pokud bychom měli jmenovat tu nejpopulárnější, je tím právě odrůda Hokaido – drobná oranžová dýně, která potěší specifickou chutí a zároveň dokáže dodat krásnou barvičku všem pokrmům.

Dýně má jako zelenina řadu výhod. Nejenže obsahuje spoustu vitamínů (vitamín A, E a skupiny B), minerálů (zinku, vápníku, železa, draslíku, mědi nebo třeba fosforu) a také vody, zároveň ale pomáhá s hubnutím a posílením imunity. Za zmínku také stojí, že je v kuchyni úžasně variabilní. Na sladko, na slano? Žádný problém, s dýní Hokaido klidně obojí. Teď už ale k receptům, kterých (tedy doufáme) se nemůžete dočkat.

Dýňové noky

Budeme potřebovat: 

  • 700 g dýně Hokaido
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmezánu
  • ½ lžičky soli

Postup:

  1. Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na drobné kostičky, které následně rozmístíme na pečicí plech, pokapeme olivovým olejem a dáme na 20 minut do vyhřáté trouby.
  2. Jakmile je dýně měkká, po vychladnutí ji rozmixujeme a přidáme najemno nastrouhaný parmezán. Ke směsi následně přidáme mouku i sůl a vypracujeme trochu lepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme vychladit.
  3. Jakmile je těsto uleželé, začneme z něj odkrajovat stejně velké kousky, které poté vhodíme do vroucí osolené vody. Vyjmeme je tehdy, pokud začnou plavat na povrchu.
gnocchi
Dýňové nočky jsou ideální k masovým směsím, ale i omáčkám.

Dýňový dip

Budeme potřebovat: 

  • 1 menší dýni Hokaido
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci sušeného droždí
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Omytou dýni rozkrojíme a zbavíme semínek. Následně ji nakrájíme na menší kousky, vyložíme na plech s pečicím papírem, pokapeme olejem, osolíme a necháme asi 20 minut péct, dokud zcela nezměkne.
  2. Vychladnutou dýni poté rozmixujeme, přidáme podle chuti další olej včetně koření, česneku i droždí. Směs umixujeme a podle chuti dosolíme.
K TÉMATU  Dýňová sezona: 3 podzimní tradiční i netradiční recepty
dip
Dýňový dip podáváme k americkým bramborám, hranolkům nebo k masu.

Dýňový džem se skořicí

Budeme potřebovat: 

  • 1 větší dýni Hokaido
  • 1 citron
  • 1 kg cukru krupice
  • 5-6 lžiček mleté skořice
  • 1 balíček celé skořice

Postup:

  1. Omytou a oloupanou dýni zbavenou semínek nakrájíme na kousky, dáme do většího hrnce, kam přidáme špetku soli, celou skořici a zalijeme asi 1,3 l vody. Vaříme přibližně 20 minut doměkka.
  2. Po uvaření dýně vyndáme skořici a směs pořádně umixujeme. Ke směsi následně přidáme část cukru, citronovou šťávu a znovu mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  3. Podle konzistence případně přidáme cukr a následně také mletou skořici. Horký dýňový džem posléze plníme do vyvařených sklenic a skladujeme v chladu a temnu.

Hodí se nejen do bílého jogurtu, moučníků, ale i ke krémovým sýrům či masu. 

Dýňové rizoto

Budeme potřebovat: 

  • 1,5 hrnku dýně Hokaido
  • 8 hrnků kuřecího vývaru
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 0,5 hrnku parmezánu
  • 6 lístků šalvěje
  • 1 větší cibuli
  • 1 lžičku másla
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Cibuli i dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na větší pánev dáme máslo, osmažíme cibuli a následně přidáme rýži i jeden a půl hrnku kuřecího vývaru.
  2. Jakmile rýže nasákne vývar, přidáme další hrnek a půl vývaru a promícháme. Nyní však přidáme i dýni a šalvěj, a opět průběžně přidáváme další díly vývaru, dokud rýže neabsorbuje jeho většinu.
  3. V dalším kroku směs ochutíme solí a pepřem. Přibližně po půl hodině je nutné ochutnat, zda je rýže tak akorát. Pokud přebývá více vody, je nezbytné ji samozřejmě odlít.
  4. Jakmile máme hotovo, necháme rizoto chvilku odležet a závěrem ho posypeme strouhaným sýrem. 

Americký dýňový koláč

Na těsto budeme potřebovat: 

  • 175 g hladké mouky
  • 30-50 ml vody
  • 15 g třtinového cukru
  • 110 g másla
  • špetku soli

Na náplň budeme potřebovat: 

  • 400 g pyré z dýně Hokaido
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 0,5 lžičky mletého zázvoru
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1-2 hřebíčky
  • špetku soli
K TÉMATU  Poctivý guláš tak, jak se vaří v Maďarsku!

Postup:

  1. Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme máslo a zpracujeme drobenku. Následně přilijeme ledovou vodu a zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které následně zabalíme do fólie a uložíme asi na hodinu do lednice.
  2. Mezitím si zpracujeme náplň. Nejprve rozšleháme vejce, přidáme cukr, smetanu a veškeré koření. Poté vydlabeme a nakrájíme dýni, kterou krátce povaříme a po vychladnutí umixujeme na pyré. Pyré pomalu vlijeme do vaječné směsi a opět promícháme.
  3. Vrátíme se zpět k těstu, které rozválíme a přenese do kulaté formy. Přečnívající okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou. Závěrem vlijeme dýňovou náplň a pečeme asi tři čtvrtě hodiny ve vyhřáté troubě na 190 °C.
  4. Jakmile je koláč hotový, necháme jej vychladnout a podáváme se šlehačkou nebo ozdobený lístky meduňky. 
koláč
Dýňový koláč je americká klasika.

Dýňový chléb

Budeme potřebovat: 

  • 400 g dýně Hokaido
  • 50 g dýňových semínek
  • 42 g kvasnic
  • 30 g másla
  • 50 ml mléka
  • 5 lžic dýňového oleje
  • 50 g cukru
  • 1 lžičku soli
  • 2 hřebíčky
  • 20 g zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Dýni oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, poté nakrájíme na menší kostičky, které umístíme do hrnce, přidáme 100 ml vody a veškeré koření. Vaříme přibližně 10 minut a jakmile je dýně hotová, vyjmeme z ní hřebíčky a ručním mixérem umixujeme.
  2. Bokem prosejeme mouku, vytvoříme důlek a do něj přidáme droždí promíchané s vlažným mlékem a cukrem. Kvásek necháme vzejít asi deset minut, a poté ke směsi přidáme dýni, sůl, olej i zbývající cukr. Promícháme a necháme odpočívat dalších dvacet minut.
  3. Do směsi vzápětí přidáme nahrubo nakrájená dýňová semínka, propracujeme a těsto vložíme do tukem vymazané formy na srnčí hřbet. Pokapeme vodou, posypeme semínky a opět necháme chléb odpočívat asi patnáct minut.
  4. Závěrem chléb pečeme asi půl hodinky dozlatova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recepty ze zahrádky: Cuketa a 6 receptů, kde hraje hlavní roli

Dýně, dýně a zase dýně! Lahodné recepty, které vás potěší

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
https://www.vareni.cz/magazin/12-nejoblibenejsich-receptu-z-dyne/
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
https://www.vareni.cz/magazin/12-nejoblibenejsich-receptu-z-dyne/
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek