Kynutá koblihová sluníčka s marmeládou vám zaručeně prozáří den
Připravte si koblihová sluníčka podle tohoto receptu klidně hned teď a nechte je, aby vám prozářila den. Vypadají velmi hezky a jsou samozřejmě i velmi chutná. Plnit je můžete různými marmeládami, ale taky třeba čokoládou. Už se vám sbíhají sliny?
TIP: Koblihy si můžete připravit v troubě nebo v rendlíku v oleji na plotně. Počítejte s tím, že koblihy z trouby nebudou sice tak mastné, ale zase vám tolik „nevyskočí“. Naproti tomu smažené koblihy se více nafouknou a budou více připomínat ty kupované.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Koblihová sluníčka s marmeládou
- 2121gčerstvého droždí
- 250250mlplnotučného mléka
- 500500ghladké pšeničné mouky
- 33lžícecukru krystal
- 33gsoli
- 11sáčekvanilkového cukru
- 22ksžloutky
- 250250mlvlažné vody
- 8080mlslunečnicového oleje
- marmeláda dle chuti
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Asi 50 ml mléka si ohřejeme v mikrovlnné troubě. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme polévkovou lžíci mouky a cukr. Necháme v teple vzejít.
Mezitím si do velké mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme polovinu čajové lžičky soli a vanilkový cukr. Ingredience promícháme. Následně v nich uděláme důlek, do kterého přidáme vzejitý kvásek, zbytek mléka, žloutky, vlažnou vodu a slunečnicový olej. Ručně vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Kynuté těsto opatrně přendáme na pomoučněný vál, kde ho rozdělíme na asi osm stejných dílů. Každý díl si rozdělíme ještě na polovinu a obě poloviny vyválíme na placky. Doprostřed jedné placky dáme náplň v podobě marmelády, džemu nebo povidel a poté ji přikryjeme druhou plackou. Kolem náplně těsto přimáčkneme, aby drželo u sebe. Od takto spojeného těsta uděláme směrem k okraji několik řezů, takže nám vlastně vznikne tvar slunce. Z ostatních dílů připravíme koblihy stejným způsobem. Koblihy přendáme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme je utěrkou. Necháme v teple místnosti ještě asi 20 až 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
Koblihy po druhém kynutí pomažeme trochou másla a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Lze je připravit také na plotně ve vyšší vrstvě oleje, kdy přebytečný olej následně odsajeme papírovou utěrkou. Koblihová sluníčka zatepla pocukrujeme klasickým nebo skořicovým cukrem a podáváme.