Velikonoční seriál: Pokud se nepostíte, jaké dobroty nachystat na Velký pátek?
Půst se zpravidla držel už od čtvrteční snídaně, přes Velký pátek, až do snídaně připadající na Bílou sobotu. Kdo však půst nemohl vydržet, mohl si k jídlu nachystat rybu. A kdo ji neměl, mohl si upéct její náhražku v podobě bramborového těsta ve tvaru ryby.
I z hlediska tradic platilo rčení – jiný kraj, jiný mrav, proto na dalších místech se jediným jídlem dne staly husté polévky z toho, co dům dal. Takové polévky se nesly především ve znamení luštěnin, brambor, špenátu, ale také zelí.
Recepty na Velký pátek
Rybí svítek se zeleninou
Ingredience:
- 400 g ryby dle chuti
- 2-3 žloutky
- 2-3 lžíce mléka
- sůl, pepř
- jemně nakrájená petrželka
- trochu strouhanky
Postup:
Rybu osolíme, opepříme a necháme podusit pod poklicí bez podlévání. Podušené maso pomeleme, smícháme se žloutky, petrželkou a mlékem. Následně si z bílků vyšleháme sníh, který vmícháme do rybí směsi a zahustíme strouhankou.
Ze směsi poté vytvarujeme menší válečky, které poklademe do vymaštěného plechu a pečeme v troubě dozlatova. Připravené svítky je nejlepší podávat s čerstvým jarním salátkem.
Velikonoční bramboračka
Ingredience:
- 100 g bylinek (kombinaci petrželky, pažitky, špenátu, kerblíku a kopřivy)
- 200 g brambor
- 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
- 1 lžička jíšky
- 4 lžíce smetany na vaření
- hrstka hub dle chuti
- koření – sůl, pepř, kmín, libeček
Postup:
Připravený vývar ochutíme kořením a přidáme najemno nasekané bylinky. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a houby. Vaříme do změknutí přibližně 10-15 minut.
Poté polévku zahustíme jíškou dle chuti a opět chvilku povaříme. Závěrem dolijeme smetanu a případně doladíme podle své chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT