Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Velikonoční seriál: Pokud se nepostíte, jaké dobroty nachystat na Velký pátek?

Velký pátek se v rámci velikonočních svátků od ostatních dnů liší především tím, že je spojený s půstem. Ačkoli v moderní době už způsob hladovění dávno neplatí, nutno podotknout, že kdysi se v některých krajích dodržoval opravdu přísně.
Velký pátek
Na Velký pátek připadá půst.

Půst se zpravidla držel už od čtvrteční snídaně, přes Velký pátek, až do snídaně připadající na Bílou sobotu. Kdo však půst nemohl vydržet, mohl si k jídlu nachystat rybu. A kdo ji neměl, mohl si upéct její náhražku v podobě bramborového těsta ve tvaru ryby.

I z hlediska tradic platilo rčení – jiný kraj, jiný mrav, proto na dalších místech se jediným jídlem dne staly husté polévky z toho, co dům dal. Takové polévky se nesly především ve znamení luštěnin, brambor, špenátu, ale také zelí.

Recepty na Velký pátek

Rybí svítek se zeleninou

ryba
Pokud se nepostíte, ideální je sáhnout po lehké rybě.

Ingredience:

  • 400 g ryby dle chuti
  • 2-3 žloutky
  • 2-3 lžíce mléka
  • sůl, pepř
  • jemně nakrájená petrželka
  • trochu strouhanky

Postup:

Rybu osolíme, opepříme a necháme podusit pod poklicí bez podlévání. Podušené maso pomeleme, smícháme se žloutky, petrželkou a mlékem. Následně si z bílků vyšleháme sníh, který vmícháme do rybí směsi a zahustíme strouhankou.

Ze směsi poté vytvarujeme menší válečky, které poklademe do vymaštěného plechu a pečeme v troubě dozlatova. Připravené svítky je nejlepší podávat s čerstvým jarním salátkem.

Velikonoční bramboračka

bramboračka
Bramboračka je vděčné jídlo, nejen na Velikonoce.

Ingredience:

  • 100 g bylinek (kombinaci petrželky, pažitky, špenátu, kerblíku a kopřivy)
  • 200 g brambor
  • 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 lžička jíšky
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • hrstka hub dle chuti
  • koření – sůl, pepř, kmín, libeček

Postup:

Připravený vývar ochutíme kořením a přidáme najemno nasekané bylinky. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a houby. Vaříme do změknutí přibližně 10-15 minut.

Poté polévku zahustíme jíškou dle chuti a opět chvilku povaříme. Závěrem dolijeme smetanu a případně doladíme podle své chuti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Velikonoční seriál: Škaredá středa. Na čem si pochutnat?

Velikonoční seriál: Tradiční pochoutky na Zelený čtvrtek

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek