Pravé domácí tiramisu od A až do Z!
Pravda, na skutečné tiramisu byste potřebovali také likér Amaretto, ale naše verze je vhodná i pro děti. Pokud byste skutečně chtěli alkoholický zákusek, není nic snazšího než Amaretto, případně brandy, whiskey nebo třeba Baileys přidat do kávové směsi, ve které se namáčejí piškoty. V takovém případě není třeba kávu přislazovat.
Ingredience na tiramisu
Cukrářské piškoty:
- 40 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 balení skořicového cukru na posypání
Krém z mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 40 g moučkového cukru
- 25 ml kondenzovaného mléka s vysokým obsahem tuku
- 5 ml vanilkového aroma nebo 5 g mleté vanilky
Kávová složka:
- 100 ml vody
- 40 g granulované kávy
- 15 g cukru krystal
- 15 g holandského kakaa
Příprava
Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Bílek smíchejte s moučkovým cukrem a vyšlehejte z něj hutný sníh. Pak do něj přidejte žloutek a vypracujte krém. Do krému prosejte mouku a vypracujte hladké stejnoměrné těsto. To napěchujte do cukrářského pytlíku, pomocí kterého z něj na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte piškoty. Piškoty ještě před pečením zlehka posypte skořicovým cukrem a pak je dejte na 8 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Zatímco se vám piškoty pečou, uvařte si velmi silnou instantní kávu ze 100 ml vody a 40 g kávových granulí. Kávu oslaďte. Budete muset ji hodně dobře rozmíchat a pak ji nechte vychladnout. Mezitím mascarpone vyšlehejte spolu s vanilkovým aroma a do směsi přidejte kondenzované mléko. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a pak ji zapracujte do mascarpone.
Upečené piškoty namáčejte ve vystydlé kávě a vyskládejte je na dno hranaté formy. Na piškoty naneste hutnou vrstvu mascarpone a na závěr tiramisu bohatě posypte holandským kakaem. Před servírováním dejte tiramisu alespoň na dvě hodiny do lednice. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT