Domácí chléb bez pečení v troubě
Ingredience na domácí chléb
- 500 g pšeničné chlebové mouky (část z ní můžete nahradit moukou žitnou)
- 300 ml převařené vody
- 15 g čerstvého droždí (pokud nemáte domácí kvásek)
- 15 ml plnotučného mléka
- 5 g cukru krystal, nebo ještě lépe 5 ml medu
- 5 g soli
- Špetka kmínu
- Olivový olej na vymazání pánve
Z tohoto množství připravíte 2 až 3 bochníky v závislosti na velikosti vaší pánve.
Příprava
Nejprve si zadělejte na kvásek. V menší mističce si smíchejte jednu až dvě kávové lžičky mouky s droždím, mlékem a cukrem nebo medem. Mléko by mělo mít pokojovou teplotu, rozhodně by nemělo být přímo z ledničky. Kvásek nechte na teplém, ale stinném místě přehozený čistou bavlněnou utěrkou půl hodiny kvasit.
Mouku prosejte do větší mísy, ve které si zaděláte na těsto. Pak doprostřed hromádky mouky udělejte důlek a přelijte do něj kvásek. Mísu znovu přehoďte utěrkou a kvásek nechte ještě dvacet minut pracovat. Pak těsto přisolte, začněte ho rukama zpracovávat a postupně do něj přilévejte převařenou vlažnou vodu. Hotové těsto nechte naposledy vykynout – mísu s ním znovu přehoďte utěrkou a nechte ho asi půl hodiny na teplém místě.
Pánev, ve které budete domácí chléb péct, si vymažte olivovým olejem. Z těsta si vytvarujte dva nebo tři bochníky, které se vám do pánve vejdou a rukama je potřete olivovým olejem. Rozpalte si pánev, stáhněte plamen a položte do ní chléb, který lehce splácněte. Pod pokličkou ho pečte asi pět až osm minut, pak ho obraťte, posypte kmínem a pečte dalších přibližně pět minut. Podávat ho můžete ještě teplý, ale dobrý je i za studena. Čerstvý vydrží tento domácí chléb dva dny. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba