Švestkový koláč s vanilkovým krémem. Zmizí raz, dva, tři!
Ingredience
Na švestkový koláč budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla do těsta a 25 g másla na švestky
- 5 g mleté skořice
- 3 vaječné žloutky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetku soli
Na vanilkový krém si kromě toho nachystejte:
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g moučkového cukru
- 25 g másla
- 2 balení vanilkového pudinku
- 2 vanilkové cukry
Příprava
Nejprve si zadělejte na těsto. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem, do směsi postupně zapracujte dvě vejce a pak ještě tři vaječné žloutky. Následně do rozdělaného těsta prosejte mouku spolu s práškem do pečiva, přidejte špetku soli a vše nechte zpracovat v mixéru na nízké obrátky, dokud nevznikne stejnoměrné tekuté těsto. To si rozdělte na dva díly přibližně v poměru 2:1. Oba díly dejte na chvíli do lednice.
Švestky mezitím omyjte, očistěte a vypeckujte. Pak je nakrájejte na čtvrtiny. Ve větší pánvi si na mírném plameni rozehřejte máslo a švestky na něm zlehka poduste. Po několika minutách švestky posypte skořicí a duste ještě asi pět minut. Podušené švestky odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Spolu se švestkami si připravte také krém. V mléce rozmíchejte pudink, cukr a vanilkové cukry. Směs za stálého míchání přiveďte na mírném plameni k varu a pokračujte ve vaření, dokud pudink nezhoustne. Pak sundejte krém z plotny, rozmíchejte v něm změklé máslo a také ho nechte vychladnout.
Formu na pečení vyložte pečicím papírem a nalijte do ní větší díl těsta. Na těsto navrstvěte švestky a zalijte je pudinkem. Nakonec vše přelijte zbytkem těsta. Celý zákusek můžete přizdobit drobenkou. Pečte na 180°C po dobu asi 45 minut. Zákusek podávejte pokud možno ještě teplý. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jablečné řezy s pudinkovým krémem chutnají přímo božsky
Kakaový dezert se švestkami a vanilkovým krémem. Hotové pohlazení!