Úterý , 07. 05. 2024

Stanislav

Poctivý guláš tak, jak se vaří v Maďarsku!

Ať už se nám to líbí, nebo ne, guláš není typicky české jídlo. Pochází z nedalekého Maďarska. A právě maďarský recept pro vás dnes máme, abyste mohli připravit opravdu původní a poctivý guláš.
guláš
Tradiční maďarský guláš je stálice českých kuchyní. (foto: 123RF)

Ať už se jedná o jakkoliv cizí jídlo, na druhou stranu je nutné podotknout, že guláš v Česku hodně zdomácněl. Přijali jsme ho jako vlastní a máme ho rádi. S čerstvou nebo smaženou cibulkou, chlebem a nebo knedlíkem. Navíc je jeho příprava jednoduchá, jen je potřeba dodržet jedno základní pravidlo, že musí obsahovat stejný poměr masa a cibule. A věnovat mu jeho čas.

Ingredience na guláš (4 osoby)

  • 1 kg hovězích kostek na guláš
  • 50 g sádla
  • 20 g mleté gulášové papriky
  • 5 g mleté pálivé maďarské papriky
  • 6 větších cibulí
  • 4-5 rajčat
  • 2 větší červené papriky
  • Feferonky nebo chilli papričky dle chuti (maďarský guláš bývá opravdu ostrý)
  • Majoránku
  • Sůl a pepř na dochucení

Příprava

V každém správném guláši by měl být stejný poměr cibule a masa. Jak už jsme zmínili na začátku. Pro zjednodušení tedy potřebujete tolik cibule, kolik se vám vejde do plastové vaničky, ve které jste koupili maso. Cibuli pak nakrájejte najemno. Vzhledem k tomu, kolik jí potřebujete, můžete využít i kuchyňský robot nebo mixér, který ji naseká za vás. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a cibulku na něm zpěňte.

Jakmile začne cibule hnědnout, což může klidně trvat i dvacet minut, přidejte najemno nakrájená rajčata, která můžete případně nahradit rajským protlakem. Rajčatovou směs chvilku poduste pod pokličkou, dokud se vám neodpaří voda z rajčat. Pokud jste použili protlak, duste směs asi pět až sedm minut.

Do podušených rajčat přidejte všechno koření kromě majoránky, směs dobře promíchejte a pak do ní přidejte kostičky zlehka prosoleného masa. Maso restujte na středním plamenu, dokud se nezatáhne a pak guláš podlijte vodou, případně vínem nebo pivem. Vše dobře promíchejte, stáhněte plamen a nechte guláš za občasného míchání dusit alespoň dvě, lépe ale tři hodiny. Většinou je třeba během této doby guláš ještě jednou či dvakrát podlít.

K TÉMATU  Jemný dezert hotový za 10 minut? Vyzkoušejte piškot se sezónním ovocem

Čím déle necháte guláš vařit, tím měkčí budete mít masíčko. Obvykle však stačí dvě až čtyři hodiny. Půl hodiny před stažením z plotny do něj vmíchejte majoránku. Guláš servírujte s knedlíkem, haluškami nebo chlebem. Před podáváním jej můžete dozdobit najemno nasekanou cibulkou nebo feferonkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte fazolový guláš, levnou a výživnou večeři

Domácí hrnečkové knedlíky s čerstvou majoránkou

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek