Makový a ořechový závin jako od babičky
Ingredience na závin
Na domácí těsto na závin budete potřebovat:
- 650 g moučkového cukru
- 600 g hladké mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 200 ml plnotučného mléka
- 2 čajové lžičky medu
- 1 kostičku droždí (42 g)
- 1 vaječný žloutek na potření těsta
Na ořechovou náplň si nachystejte:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 100 g meruňkové marmelády
- 100 g strouhaného perníku
- 75 ml plnotučného mléka
- Nastrouhanou kůru z 1 citronu
Maková náplň se skládá z:
- 250 g mletého máku
- 250 g moučkového cukru
- 100 g broskvové marmelády
- 100 g strouhaného perníku
- 75 ml plnotučného mléka
- Nastrouhanou kůru z 1 citronu
Příprava
Nejprve si zadělejte kvásek. Přibližně 50 ml mléka si zahřejte asi na 30 °C (na plotně nebo na chvilku v mikrovlnce) a rozmíchejte v něm kostku droždí a med. Kvásek nechte na teplém a tmavém místě pracovat alespoň půl hodiny. Hotový kvásek přelijte do mouky a zapracujte ho do ní spolu se změklým máslem. Nakonec přidejte mléko a pokračujte ve hnětení, dokud nevznikne jemné a vláčné těsto.
Hotové těsto nechte v míse přehozené čistou utěrkou na teplém a stinném místě alespoň hodinu vykynout. Vykynuté těsto si rozválejte na tenko a rozdělte ji na dva stejně velké obdélníky. Každý díl těsta naplníte jednou náplní. Ty si můžete připravit, zatímco vám kyne těsto. Postup je v obou případech stejný, liší se jen hlavní ingrediencí a druhem marmelády.
Všechny suché suroviny na jednotlivé náplně dobře promíchejte, aby vznikly pokud možno homogenní směsi. Pak do nich postupně zapracujte marmeládu a mléko. Výsledkem by měla být lepkavá sladká hmota, která drží pohromadě. Tuto hmotu naneste na těsto a následně závin klasickým způsobem zaviňte.
Závin bude chutnat ještě lépe, pokud ho před pečením necháte přes noc v lednici, není to ale nutné. Ať už pečete rovnou, nebo až druhý den, položte oba záviny na plech s pečicím papírem a pomocí mašlovačky je potřete vaječným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud nezezlátnou. Podávat je můžete teplé i studené. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT