Rychlý, levný a zdravý oběd? Vyzkoušejte cuketové placky. Pozor, tentokrát nic pro vegetariány
Nemusíte mít strach, že by vás tohle jídlo málo zasytilo. A brzy poznáte proč. Nejedná se totiž o žádný vegetariánský recept. Tyhle cuketové placky v sobě totiž ukrývají mleté maso a sýr. Hotové je budete mít raz dva a obejdete se bez nákladných surovin, pokud chcete ušetřit.
Nicméně punc výjimečnosti jim dodáte, pokud místo kravského sýru použijete ovčí nebo kozí, ale jídlo se tím pochopitelně prodraží, a navíc tyhle sýry nemusí chutnat dětem. Ale i s klasickým eidamem nebo goudou u svých blízkých určitě zabodujete.
Ingredience na cuketové placky (4 osoby)
- 800 g mletého masa
- 200 g strouhaného tvrdého sýru
- 40 ml olivového oleje
- 25 g strouhanky
- 2 středně velké cukety
- 1-2 stroužky česneku
- 1 cibule
- Tymián, rozmarýn a další koření dle chuti
- Čerstvé bylinky (pokud nějaké máte)
- Sůl a pepř
Příprava
Cukety oškrábejte a pak je nastrouhejte nahrubo. Zlehka je prosolte, nechte chvíli stát a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu. Následně je i opepřete. Cibuli nakrájejte najemno. Nakrájenou cibuli zapracujte do cukety, směs zahustěte trochou strouhanky, případně hrubé mouky, a dále do ní přidejte utřený česnek, sýr a všechno koření, které máte k dispozici. Těsto vypracujte do stejnoměrné hmoty a nechte ho asi deset až patnáct minut odpočinout.
Nakonec do těsta zapracujte i prosolené mleté maso – to musí být umleté opravdu najemno, aby se při smažení stihlo opéct. Z těsta pak vytvarujte placky o velikosti klasických karbanátků. Placky z obou stran osmahněte na pánvi na rozehřátém oleji, každou stranu smažte asi 5-7 minut.
Hotové cuketové placky dejte na chvilku na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou, aby pustily přebytečnou mastnotu, a můžete je rovnou servírovat. Nejlepší jsou s čerstvým zeleninovým salátem nebo grilovanou zeleninou, ale hodí se i k nim i brambory nebo bramborová kaše.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT