Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Rychlý, levný a zdravý oběd? Vyzkoušejte cuketové placky. Pozor, tentokrát nic pro vegetariány

Hledáte zdravější alternativu ke karbanátkům? Žádný problém! Dnes se totiž zaměříme na jednu skvělou a variabilní zeleninu - cuketu.
placky
Cuketové placky a plnohodnotný oběd v jednom soustu. (foto: 123RF)

Nemusíte mít strach, že by vás tohle jídlo málo zasytilo. A brzy poznáte proč. Nejedná se totiž o žádný vegetariánský recept. Tyhle cuketové placky v sobě totiž ukrývají mleté maso a sýr. Hotové je budete mít raz dva a obejdete se bez nákladných surovin, pokud chcete ušetřit.

Nicméně punc výjimečnosti jim dodáte, pokud místo kravského sýru použijete ovčí nebo kozí, ale jídlo se tím pochopitelně prodraží, a navíc tyhle sýry nemusí chutnat dětem. Ale i s klasickým eidamem nebo goudou u svých blízkých určitě zabodujete.

Ingredience na cuketové placky (4 osoby)

  • 800 g mletého masa
  • 200 g strouhaného tvrdého sýru
  • 40 ml olivového oleje
  • 25 g strouhanky
  • 2 středně velké cukety
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • Tymián, rozmarýn a další koření dle chuti
  • Čerstvé bylinky (pokud nějaké máte)
  • Sůl a pepř

Příprava

Cukety oškrábejte a pak je nastrouhejte nahrubo. Zlehka je prosolte, nechte chvíli stát a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu. Následně je i opepřete. Cibuli nakrájejte najemno. Nakrájenou cibuli zapracujte do cukety, směs zahustěte trochou strouhanky, případně hrubé mouky, a dále do ní přidejte utřený česnek, sýr a všechno koření, které máte k dispozici. Těsto vypracujte do stejnoměrné hmoty a nechte ho asi deset až patnáct minut odpočinout.

Nakonec do těsta zapracujte i prosolené mleté maso – to musí být umleté opravdu najemno, aby se při smažení stihlo opéct. Z těsta pak vytvarujte placky o velikosti klasických karbanátků. Placky z obou stran osmahněte na pánvi na rozehřátém oleji, každou stranu smažte asi 5-7 minut.

Hotové cuketové placky dejte na chvilku na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou, aby pustily přebytečnou mastnotu, a můžete je rovnou servírovat. Nejlepší jsou s čerstvým zeleninovým salátem nebo grilovanou zeleninou, ale hodí se i k nim i brambory nebo bramborová kaše.

K TÉMATU  Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

Recept pro štíhlou linii: zapékaná cuketa s mozzarellou

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek