Švestkový koláč s drobenkou, zákusek jedna báseň
Trocha skořice, čerstvé ovoce, lahodné smetanové těsto a výtečný letní dezert je na světě. Už jsme vás dostatečně navnadili? To je dobře, protože tento švestkový koláč stojí za vyzkoušení.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Švestkový koláč s drobenkou
- 400400ghladké mouky
- 300300mlsmetany ke šlehání
- 150150gmoučkového cukru
- 5050mlrostlinného oleje
- 22ksvejce
- 11balenívanilkového cukru
- 11baleníkypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 500500gšvestek
- 11balenískořicového cukru
- 8080ghladké nebo polohrubé mouky
- 4040gmásla
- 4040gmoučkového cukru
Postup:
V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku si prosejte spolu s kypřicím práškem do pečiva a postupně do ní zapracujte šlehačku a rostlinný olej.
Obě vejce si rozklepněte do mističky, zlehka je prosolte a vidličkou našlehejte. Našlehaná vejce zapracuje do těsta. Nakonec přidejte cukr spolu s vanilkovým cukrem. Mísu s hotovým těstem přehoďte čistou utěrkou a nechte ho chvilku odpočinout.
V mezičase si omyjte, očistěte a vypeckujte švestky. Nakrájejte je na poloviny a ty posypte skořicovým cukrem, případně jen špetkou skořice. Odpočaté těsto přelijte do formy na pečení a překryjte ho švestkami. Jak se bude koláč péct, švestky se zapustí hlouběji do těsta.
Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude podle velikosti formy za 25-35 minut.
Po prvních pěti minutách pečení ale koláč vyjměte a dozdobte drobenkou, kterou si v mezičase připravte. V míse si do změklého a na kostičky nakrájeného másla vmíchejte mouku a cukr. Vše důkladně zpracujte, nejlépe rukama. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na rozpečený koláč a pak ho dejte znovu do trouby.
Po uplynulém čase zkontrolujte propečenost těsta špejlí. Když ji vytáhnete čistou, švestkový koláč je hotový.