Dipy ke grilovanému masu: 5 nejoblíbenějších chuťových kombinací
1. Dip s barevným pepřem
Zaběhlou tradicí mužské kuchyně je přidávat do jídla dosti pepře. Pořádní chlapi proto ocení pepřový dip, který se ke grilovanému masu hodí naprosto skvěle. Navíc je velmi jednoduchý, takže nestrávíte v kuchyni půl dne.
Co budete k přípravě potřebovat?
- 250 g zakysané smetany nebo 250 ml tučného bílého jogurtu
- sůl
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžičku barevného pepře
Jednoduše smíchejte všechny ingredience, přičemž začněte tak, že si do pěkné misky připravíte smetanu či jogurt. Lehce jej posolte a zakápněte uvedeným množstvím citronové šťávy. Poslední přísadou je barevný pepř. Ideální je, pokud je pepř čerstvě namletý, což mu dodá na výrazné vůni a chuti.
2. Dip s hořčicí a medem
Tato směsice chutí je prostě neodolatelná a ocení ji každá návštěva. Pokud máte rádi sladší dipy tak ty s medem rozhodně patří mezi nejoblíbenější. Sladká chuť se k masu skvěle hodí, jelikož je jaksi neočekávaná a každého labužníka mile překvapí.
Co budete k přípravě potřebovat?
- zakysanou smetanu
- dijonskou hořčici
- 1 lžičku medu
- sůl a pepř
- stroužek česneku
Do misky vylijte jeden kelímek zakysané smetany a do ní zamíchejte lžičku medu. S dijonskou hořčicí buďte opatrní a použijte jí jen tolik, co se vejde na špičku nože. Pokud ale máte rádi jídla ostřejší, klidně přidejte hořčice víc. Nakonec prolisujte jeden stroužek česneku a vše dochuťte čerstvě namletou solí a pepřem.
3. Česnekový dip
Česnekový dip je prostě klasika. Množství česneku, které použijete, záleží jen na vás – někdo má rád jeho výraznější chuť, jiný ji raději mírní.
Potřebujete na něj:
- 350 g zakysané smetany
- 1 lžíci olivového oleje
- zhruba 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
Zakysanou smetanu vyklepněte do mističky a následně přilijte lžíci olivového oleje. Česnek očistěte a promačkejte do misky se smetanou. Vše pořádně promíchejte a na závěr ochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Ještě jednou zamíchejte a můžete podávat.
4. Pálivý brusinkový dip
Brusinky jsou ke grilovanému masu parádní doplněk. Můžete je využít třeba v podobě marmelády nebo čatní. Ale nejlepší budou ve formě omáčky ke grilovanému masu:
Co budete k přípravě potřebovat?
- 50 g sušených brusinek
- 200 ml chilli omáčky
- 3 lžíce rajčatového kečupu
Brusinky pokrájejte na co nejdrobnější kousky a promíchejte s chilli omáčkou. S tou buďte opatrní, vyberte takovou, která vám vyhovuje, bude totiž tvořit významnou část dipu. Proto jestli nemáte rádi příliš pálivá jídla, vyberte jemnější variantu. Stejně tak s dávkováním buďte na pozoru podle síly omáčky. Zjemnit pak celý dip můžete kečupem, který je sladký.
5. Dip z modrého sýru
A nakonec taková třešnička na dortu – dip z modrého sýru! Kdo se vyzná v sýrech, určitě ví, že modrý sýr dokáže obohatit téměř každý pokrm. Jeho výrazná chuť zamává s vašimi smysly a vy se najednou v představách ocitáte ve špičkové restauraci! Kdo by nechtěl okusit výtečný dip, jehož hlavní složkou je právě královsky modrý sýr.
Co na něj potřebujete?
- 150 g sýru s modrou plísní
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Sýr rozdrobte na co nejmenší kousky (pomoci si můžete miskou a vidličkou). Vzniklé hrudky promíchejte se smetanou a dochuťte citronovou šťávou podle potřeby. Následně přidejte ještě čerstvě namletý pepř a sůl.
Máte svůj oblíbený recept na domácí dip ke grilovanému masu? Pochlubte se nám v komentářích.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Domácí marináda povýší grilování na opravdový gurmánský zážitek
Přineste do své kuchyně trochu exotiky a připravte si grilované ovoce