Nejoblíbenější recepty z květáku. Který je váš top?
Způsob přípravy № 1: Polévka
Už jste ochutnali polévku z květáku? Patří mezi nejoblíbenější recepty z květáku vůbec! Nejspíš vám ji vařily vaše maminky, nebo jste se s ní poprvé setkaly při vaření příkrmů pro vaše ratolesti. Květák v polévce je naprostý hit! Pokud chcete něco zdravého a chcete se vyhnout smažení, často vás napadne využít květák právě v polévce, kde se zachovají všechny jeho živiny. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Pro přípravu budete potřebovat:
- kousek másla,
- 1 cibuli,
- 2–3- brambory,
- větší květák,
- bobkový list,
- muškátový oříšek,
- 1 kostku zeleninového bujónu,
- 250 ml smetany na vaření.
V hrnci na másle osmažte cibuli a následně zalijte vývarem. Přihoďte květák nalámaný na drobné růžičky a nakrájené brambory. Polévku dobře okořeňte, přiklopte pokličkou a vařte do změknutí zeleniny. Pokud bude třeba přilijte trochu kohoutkové vody. Nakonec vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. V závěru přilijte smetanu a vše dobře prohřejte.
Způsob přípravy № 2: Krém
Tento krém je směsicí květáku a cukety – dvou plodin, které v létě kombinujeme nejraději. V létě je fajn dopřát si krém vychlazený, zatímco v zimě vás horký příjemně zahřeje! Chutnat vám bude určitě jako předvoj hlavního chodu. Krém můžete totiž podávat namísto polévky, jelikož jeho funkce je stejná – zahřát a nasytit hladové bříško.
Pro přípravu budete potřebovat:
- 1 květák,
- 1 cuketu,
- lžíci olivového oleje,
- sůl,
- mletý pepř,
- hladkolistou petržel.
Na krutonky potom celozrnné pečivo, 2 stroužky česneku, olivový olej.
V hrnci na olivovém oleji zeleninu zlehka osmahnete a přilijete litr vody. Osolíte, opepříte a vaříte do změknutí. Poté ponorným mixerem rozmixujete zeleninu na hladký krém. Nakonec nasekáte nadrobno petržel a vhodíte do krému už na talíři. Přisypte ještě krutonky a máte hotovo!
Způsob přípravy № 2: Zapečený květák
Květák je naprosto skvělý v kombinaci s cizrnou. Oba jsou zdrojem potřebného železa, které vám dodá energii na celý den. Vegetariáni tak tuto kombinaci volí namísto masa, jelikož s jedná o vhodnou alternativu. Pokud jste zastánci bezobalového nakupování, můžete cizrnu koupit v suché podobě a poté ji nechat přes noc namáčet a před samotným vařením ještě povařit asi 2 hodiny do změknutí. V opačném případě ji můžete zakoupit v konzervované podobě.
Pro přípravu budete potřebovat:
- stroužek česneku,
- 400 g cizrny,
- sůl,
- pepř,
- kari koření,
- šťávu z jednoho citrónu,
- 1 květák,
- 8 brambor,
- lžíci olivového oleje,
- 250 g čerstvého špenátu,
- 80 g balkánského sýru.
Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte prolisovaný česnek, cizrnu, pepř, sůl, citronovou šťávu a kari v míse. Do směsi přidejte růžičky květáku, nakrájené a lehce předvařené brambory, olivový olej. Obsah mísy vysypte na plech vystlaný pečícím papírem nebo pečlivě vymazaný máslem, aby se zeleniny nepřipekla. Pečte 10 minut a během pečení kontrolujte, zda květák příliš nehnědne.
Zvlášť v míse si připravte omyté listy špenátu (nahradit jej můžete třeba rukolou nebo polníčkem) a smíchejte je s nakrájeným na kostičky balkánským sýrem. Tento špenát se sýrem pak přidejte k upečené zelenině přímo na talíř a můžete podávat!
Tip: pokud máte rádi sezónní mini rajčátka, můžete je nadrobno pokrájet a celý pokrm jimi posypat. Rovněž je tento pokrm výtečný v doplnění o dip ze zakysané smetany.
Snad jsme vás těmito recepty inspirovali k lahodným letním receptům z květáku. Pokud totiž hledáte změnu a grilované maso vás už trošku nudí, zeleninové recepty jsou skvělou alternativou, která tělu dodá potřebné živiny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky
Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?