Jednoduché marocké řezy s meruňkovou marmeládou
Ingredience na marocké řezy
Na upečení oblíbeného zákusku jménem marocké řezy budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml rostlinného oleje nebo 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného kokosu
- 40 g meruňkové marmelády
- 20 g holandského kakaa
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- Vymačkanou šťávu z jednoho středně velkého pomeranče
- Špetku soli
Příprava
Rozklepněte si vejce a oddělte si žloutky od bílků. Bílky zlehka prosolte, smíchejte je s cukrem a vyšlehejte z nich hutný sníh. Do sněhu prosejte mouku s kypřícím práškem a zapracujte ji spolu s olejem. Žloutky si také zlehka prosolte, vidličkou si je jemně našlehejte a postupně je zapracovávejte do těsta.
Nakonec přidejte většinu nastrouhaného kokosu – asi 20 g si dejte stranou na posypání. Hotové těsto přehoďte utěrkou a nechte ho půl hodiny odpočinout.
Odpočaté těsto si rozdělte na dvě stejně velké části. Do jedné zapracujte holandské kakao, do druhé nastrouhanou citronovou kůru a pomerančovou šťávu. Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a na ten naneste první vrstvu těsta. Ta se skládá z poloviny pomerančového těsta. Na tu přijde polovina kakaového těsta, pak zbytek pomerančového a nakonec druhá část kakaového těsta.
Těsto dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Zákusek bude hotový za 25-30 minut. Upečený zákusek nechte vystydnout, potřete jej meruňkovou marmeládou a posypte zbytkem kokosu. Skvěle se hodí k černému čaji či kávě. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT