Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Dezert z jablek a pudinku je pro léto jako stvořený

Máte rádi nadýchané a trochu netradiční koláče? Vyzkoušejte náš dnešní recept na jablečný koláč s pěnou z pudinkového prášku a uvidíte, že jej po vás vaše rodina bude vyžadovat pořád.
dezert z jablek
ilustrační obrázek

Dezert z jablek není v českých končinách nic neobvyklého. Forma, jakou tento koláč má, však neobvyklá je. Připravte si všechny suroviny, pečicí plech o rozměrech 33 x 23 cm a pak už se můžete pustit do přípravy těsta a chutné ovocné náplně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lahodný dezert místo zmrzliny? Vyzkoušejte recept na pudinkové řezy

Vyzkoušejte sypaný koláč s meruňkami, budete překvapení jeho jednoduchostí

Dezert z jablek a pudinku

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 1
    1
    sklenice
    moučkového cukru
  • 4
    4
    sklenice
    prosáté hladké mouky
  • 250
    250
    g
    másla (podle konzistence těsta přidejte klidně víc)
  • 6
    6
    ks
    velkých žloutků
  • 1
    1
    lžička
    kypřicího prášku
  • 2
    2
    lžíce
    tučné zakysané smetany
Ingredience na náplň:
  • 8
    8
    ks
    kyselejších jablek
  • 1
    1
    sklenice
    moučkového cukru
  • 1
    1
    čtvrtina sklenice
    vody
  • 2
    2
    lžíce
    bramborového škrobu
  • 3
    3
    lžíce
    citronové šťávy
  • 2
    2
    lžičky
    skořice
Ingredience na pudinkovou pěnu:
  • 1
    1
    balení
    pudinkového prášku
  • 6
    6
    ks
    bílků
  • 1
    1
    polovina sklenice
    moučkového cukru

Postup:

  1. Začněte přípravou těsta tak, že ve větší míse smíchejte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a postupně je přidávejte do mouky. Vymíchávejte tak dlouho, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté vmíchejte zakysanou smetanu a žloutky a vymíchejte těsto poněkud tužší konzistence. Můžete samozřejmě použít také šlehač těsta.

  2. Těsto si rozdělte na třetiny, zabalte do folie a dvě třetiny dejte na několik hodin do ledničky. Jednu třetinu těsta uložte do mrazničky, což vám posléze značně usnadní strouhání.

  3. Na náplň jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenčí plátky. Vložte je do hrnce s vodou a na mírném plameni je vařte přibližně 15 minut, bez míchání. Poté do jablek přidejte cukr a skořici a lehce je promíchejte. Pak přidejte ještě citronovou šťávu a bramborový škrob a vařte několik minut. Výsledná, ještě teplá hmota by neměla být příliš hustá, protože v průběhu chladnutí zhoustne ještě více.

  4. Plech na pečení vymažte máslem a rozetřete na ně dvě třetiny těsta. V troubě předehřáté na 180 °C pečte pouze 8 minut. Poté plech z trouby vyjměte a těsto nechte vychladnout.

  5. Na závěr se pustíte do pudinkové pěny. Nejprve ušlehejte bílky tak, aby vznikla co nejtužší pěna. Poté postupně přidejte cukr, a nakonec jemně vmíchejte také pudinkový prášek.

  6. Na vychlazené upečené těsto nasypejte pár lžic strouhanky a na tu naneste rovněž vychladlou jablečnou směs a na závěr také pudinkovou pěnu. Poté vyjměte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji na koláč.

  7. Teplotu trouby snižte na 170 °C a koláč pečte přibližně po dobu jedné hodiny.

  8. Když je dezert z jablek hotový, poprašte jej prosátým moučkovým cukrem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
česká kuchyně
střední recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek