Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Svěží recept z Portugalska: maso zapékané v bramborové kaši

Portugalská kuchyně u nás není příliš známá. Pravda, v této zemi se obvykle vaří z ryb a mořských plodů, které jsou u nás jen těžko dostupné, a navíc dost drahé, ale existují i výjimky. Třeba náš dnešní recept, který si hravě připravíte i bez speciálních ingrediencí. Uvidíte, jak vám bude maso zapékané ve šťouchaných bramborách chutnat.
maso zapékané v kaši
Znáte maso zapékané v kaši? (foto: woman.tiscali.cz)

Ingredience na maso zapékané v kaši

Na maso zapékané v kaši pro celou rodinu si nachystejte:

  • 800 g brambor na pyré
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 100 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmazánu, čedaru nebo jiného tučného sýra, který máte rádi
  • 50 ml olivového oleje nebo 50 g vepřového sádla
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velkou cibuli
  • Čerstvé bylinky dle chuti a sezony
  • Majoránku
  • Kmín
  • Petržel
  • Pepř
  • Sůl

Příprava

Brambory si oškrábejte, nakrájejte na kostičky a uvařte je v osolené vodě s trochou kmínu a majoránky. Uvařené brambory sceďte a našťouchejte. Do ještě teplých brambor zapracujte čerstvé bylinky, najemno nakrájenou petržel, máslo, nastrouhaný sýr a obě vejce. Na závěr brambory zlehka prosolte a opepřete.

Cibuli i česnek si nakrájejte najemno. Na pánvičce si rozehřejte olivový olej nebo sádlo zlehka na je na něm orestujte. Orestovanou cibuli s česnekem zapracujte do mletého masa. Přidat můžete petrželku a další bylinky, pokud nějaké máte. Kromě toho do masa zapracujte také polovinu strouhanky.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem. Ten posypte zbytkem strouhanky a napěchujte na něj bramborovou kaši tak, aby vznikla souvislá vrstva. Ta se nemusí dotýkat krajů, je lepší, když skončí několik centimetrů od nich. Doprostřed bramborové kaše navrstvěte mleté maso a do kaše ho zabalte tak, jako kdybyste měli péct jablečný závin.

Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 40-45 minut. Podávejte ještě teplé se zeleninovou oblohou.

Nechte si chutnat!

Maso zapékané v kaši – videonávod

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zabíjačka je česká tradice vesnických masopustů. Jak vyrobit tlačenku, škvarky nebo pomazánku? Inspirujte se!

Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek