Středa , 02. 04. 2025

Erika

Dezert nebo narozeninový dort? Tento zákusek může být obojím!

Upéct domácí narozeninový dort, to není nic jednoduchého. Zejména když budete chtít změřit síly s profesionálními cukráři. Ale dezert, na který vám přinášíme recept, se s dorty z cukrárny opravdu může poměřovat. A co víc, nemusíte se s ním vůbec péct. A tak si ho můžete dopřát i jen tak, když zrovna nic neslavíte.
zákusek
Připravte si zákusek, který může být i skvělým dortem k narozeninám. (foto: woman.tiscali.cz)

Ingredience na zákusek

Těsto na zákusek nebudete potřebovat. Namísto toho si vystačíte s:

  • 400 g vašich oblíbených máslových sušenek
  • 150 g másla

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 175 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 5 g mleté vanilky nebo vanilkové aroma
  • 4 vaječné žloutky
  • Špetku soli

Na čokoládový krém si připravte:

  • 200 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 50 g holandského kakaa
  • 20 g Nutelly nebo jiné čokoládové pomazánky s lískovými ořechy
  • 1 vejce
  • Špetku soli

Na vrchní vrstvu

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 balení ztužovače do šlehačky

Příprava

Sušenky si mixérem rozdrťte na prášek. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpusťte máslo a smíchejte ho se sušenkami tak, aby vzniklo hrudkovité těsto připomínající drobenku. Těsto napěchujte do dortové formy a dejte do lednice, aby pořádně zatuhlo.

Nyní je čas na přípravu vanilkového krému. Vaječné žloutky zlehka přisolte a spolu s cukrem je c rendlíku vyšlehejte do hutné pěny. Do pěny zapracujte mouku a mléko. Takto vzniklou směs zahřejte na mírném plamenu a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Krátce předtím, než začne krém vřít, přidejte vanilku. Jakmile krém zhoustne, odstavte ho z plotny a rozmíchejte v něm na kostičky nakrájené máslo. Hotový krém nechte vystydnout.

Rozklepněte si vejce, lehce ho přisolte a v rendlíku si ho vidličkou rozšlehejte. K rozšlehanému vejci přimíchejte mléko, kakao a cukr. Směs zahřejte na mírném plamenu a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Jakmile zhoustne, odstavte ji a rozmíchejte v ní kostičky másla a Nutellu. Hotový krém nechte vystydnout.

Na sušenkový základ nejprve naneste vrstvu čokoládového krému a pak zákusek vraťte do lednice. Po čtvrt hodině můžete opatrně přidat vystydnutý vanilkový krém. Zákusek opět vraťte do lednice, znovu asi na patnáct minut. Poslední vrstva je šlehačka – vyšlehejte smetanu se ztužovačem a naneste ji na vanilkový krém.

K TÉMATU  Domácí vegeta: připravte si ji bez glutamanů a éček

Hotový zákusek dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky. Před servírováním jej můžete přizdobit cukrářským posypem nebo strouhanou čokoládou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečené malinové řezy s vanilkovým krémem a čokoládou

Lahodný zákusek inspirovaný oblíbeným dětským dezertem Monte

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek