Tenhle nepečený jablečný krémeš prostě musíte zkusit
Ingredience na jablečný krémeš
Namísto těsta na jablečný krémeš budete potřebovat jen 400 g vašich oblíbených máslových sušenek. Kromě nich si na jablečný krém připravte:
- 4-6 jablek
- 200 ml vody
- 50 g moučkového cukru
- 5 g mleté skořice
- 1 vanilkový pudink
- Šťávu z poloviny citronu
Na pudinkovou vrstvu budete potřebovat:
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 g plnotučného tvarohu
- 50 g cukru krystal
- 50 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 vanilkový pudink
- sůl
Na čokoládovou polevu si nachystejte:
- 100 g čokolády na vaření
- 100 ml smetany ke šlehání
Příprava
Jablka si očistěte, okrájejte a i se slupkou je nahrubo nastrouhejte do širokého hrnce. Ještě za studena v nich rozmíchejte čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu a skořici. Pak jablka podlijte odstátou nebo převařenou vodou a na slabším plamenu poduste, dokud se asi polovina vody neodpaří.
Pak v horkých jablkách rozmíchejte cukr a vanilkový pudink. Za stálého míchání vařte krém až do chvíle, než vám zhoustne. Pak jej odstavte z plotny a dejte vystydnout.
Do rendlíku si odlijte 300 ml mléka, rozmíchejte v něm cukr a na mírném plamenu přiveďte mléko k varu. Ve zbytku mléka mezitím rozmíchejte vaječné žloutky. Pak přidejte pudink a mouku. Bílky si dejte stranou, lehce je přisolte a vyšlehejte z nich hutný sníh.
Do horkého mléka s cukrem přimíchejte žloutkovou směs a míchejte, dokud krém nezačne houstnout. Pak jej odstavte z plotny a zapracujte do něj nejprve bílkový sníh a pak tvaroh. Hotový krém dejte vystydnout.
Dvě třetiny máslových sušenek vyskládejte do souvislé dvojité vrstvy na dno vhodné nádoby, například pekáče. Na vrstvu sušenek natřete nejprve jablečný krém a pak pudink. Na pudink přijde další vrstva sušenek, tentokrát jen jedna.
Svrchní vrstvu sušenek přizdobte čokoládovou polevou – čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Když bude všechna rozpuštěná, odstavte ji a rozmíchejte v ní smetanu. Jakmile vznikne jemná a lesklá hmota, naneste ji na zákusek.
Hotový krémeš dejte alespoň na dvě hodiny zatuhnout do lednice. Před servírováním jej můžete přizdobit skořicí, moučkovým cukrem nebo domácí šlehačkou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT