Nepečený smetanový zákusek s kakaovým posypem
Náš smetanový zákusek má ještě jednu výhodu. Protože je jeho základem krém ze zakysané smetany, můžete namísto sladkého zákusku klidně udělat i slaný. Stačí omezit cukr a nahradit ho dvojnásobnou porcí želatiny, aby zákusek hezky zatuhl. Namísto sladkých sušenek pak využijte slané křupky. Uvidíte, že si obě dvě varianty zamilujete.
Ingredience na smetanový zákusek
- 600 ml zakysané smetany
- 400 g vašich oblíbených sušenek, skvěle se hodí třeba Esíčka
- 250 g moučkového cukru
- 250 ml převařené odstáté vody
- 15 g holandského kakaa
- 10 g želatiny
- 10 g instantní granulované kávy
Postup
Nejprve si připravte smetanový krém. Do přibližně 50 ml převařené odstáté vody rozmíchejte želatinu a pokračujte podle návodu na jejím obalu. Smetanu si vyšlehejte spolu s cukrem a postupně do ní přelévejte želatinu. Přepněte šlehač na nízké otáčky a nechte smetanu několik minut zpracovávat, dokud nevznikne hustý krém.
Ze zbylé vody si připravte silnou instantní kávu, mělo by v ní být rozpuštěno asi třikrát až čtyřikrát víc granulí než obvykle. Kávu nechte vystydnout na pokojovou teplotu a postupně do ní namáčejte jednotlivé sušenky. Pokud máte větší sušenky, nalámejte je na malé kousky, menší sušenky můžete zpracovávat vcelku.
V kávě namočené sušenky postupně zapracovávejte do smetanového krému. Je lepší dělat to ručně, šlehač by sušenky ještě víc rozlámal. Krém se zapracovanými sušenkami přelijte do dortové formy, zabalte jej potravinářskou fólií a dejte jej na několik hodin zatuhnout do ledničky. Poté zákusek vyjměte, vyklopte na tác a posypte jej holandským kakaem. Servírujte chlazený, skvěle se hodí ke kávě.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT