Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!
Ingredience na čokoládový zákusek
Na těsto na čokoládový zákusek budete potřebovat:
- 200 g másla
- 150 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g čokolády na vaření
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na čokoládovou polevu si kromě toho připravte:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření
- 50 g moučkového cukru
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
Příprava
Do vodní lázně si dejte rozpustit čokoládu, kterou později přidáte do těsta. Zatímco se čokoláda rozpouští, rozklepněte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a odložte si je na později. Žloutky důkladně vyšlehejte s cukrem a postupně k nim za stálého šlehání přidávejte po malých kouscích máslo.
Máslo je zapotřebí vyndat z lednice předem, aby při pokojové teplotě změklo. Po másle přidejte mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a rozpuštěnou čokoládu.
Nakonec do těsta přidejte vyšlehané bílky a vše důkladně rozmíchejte, aby vznikla hladká a stejnoměrná hmota, která se lehce táhne. Hotové těsto přelijte do formy vymazané máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu přibližně 20 minut. Že je hotové, poznáte nejlépe, když do něj dloubnete špejlí.
Nyní je čas na polevu. Zbývající čokoládu nalámejte na menší kousky a dejte ji rozpustit do vodní lázně. Smetanu si vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem a ztužovačem a smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou, kterou předtím odtavte z plotny. Polevou potřete korpus tak, aby byla její vrstva alespoň centimetr a půl vysoká.
Hotový dezert dejte na několik hodin zatuhnout do lednice. Před servírováním jej můžete dozdobit šlehačkou a kouskem ovoce, skvěle se hodí například jahody. Nebo jej můžete posypat drcenými lískovými či vlašskými ořechy. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Už jste ochutnali báječný tvarohový koláč s čokoládou? Přikládáme recept
Čokoládové řezy snadno, rychle a bez pečení. Budete se oblizovat!