Neděle , 24. 11. 2024

Emílie

Domácí turecký med z tvarohu, nikoliv z vaječných bílků. Mňam!

Populární turecký med se sice tradičně připravuje z vaječných bílků, ale existují také alternativy, které bílek nahrazují tvarohem. A právě na takový alternativní turecký med máme recept, který se podle všeho prvně objevil na Balkánském poloostrově. Ovoce a ořechy, které v receptu najdete, berte jen jako doporučení. Můžete použít ty, které zrovna máte po ruce, nebo které máte nejraději. Tvarohovo-medový základ však musí zůstat stále stejný.
domácí turecký med
Domácí turecký med je lepší než ten ze stánku na trzíc! (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Turecký med si kupujeme zpravidla na vánočních trzích. Jelikož jsou však svátky za námi, nezbývá nám nic jiného než si jeden takový připravit. Jak na domácí turecký med, který bude jednoznačně lepší než ten, co si kupujeme o Vánocích?

Domácí turecký med: co budete potřebovat

  • 400 g polotučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g medu
  • 50 gramů loupaných a pražených pistácií
  • 50 gramů pražených lískových ořechů
  • 70 mililitrů studené vody
  • 1 balení želatiny nebo ztužovače do šlehačky
  • pár kapek vanilkového aroma

Jak postupovat při přípravě vynikajícího dezertu

V dostatečně velké míse si rozmixujte tvaroh se zakysanou smetanou a medem. Pokud máte rádi sladší turecký med, můžete množství medu zvýšit. Když je směs vyšlehaná dohladka, přepněte mixér na pomalý chod a přidávejte všechny suché plody. Po jejich rozmíchání přidejte i sušené ovoce. Meruňky je lepší nakrájet na menší kousky, ale není to třeba.

Želatinu dobře rozmíchejte ve studené vodě, stačí k tomu malý hrneček. Ten pak dejte do vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Houstnoucí směs odstavte, nechte minutku nebo dvě chladnout a pak ji přelijte do krému s ovocem a ořechy. Želatinu do krému dobře zapracujte, ale opatrně, ať si nerozlámete ořechy a neroztrháte sušené ovoce.

Hotovou směs ihned přelijte do silikonové nebo skleněné formy a dejte přes noc vychladit do lednice, aby vám turecký med zatuhl. Hotový turecký med skladujte v lednici, vydrží tam i několik dní. I tak je lepší přikrýt ho potravinářskou fólií. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Medový řez: Pro milovníky sladkých zákusků

Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek