Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Vegetariánský letní recept s cuketou ze Středomoří. Přivolejte léto

Středomořská kuchyně je zdravá, rychlá a chutná. Přenést její recepty do českých podmínek však bohužel není nic jednoduchého, Italové, Řeci nebo Španělé mají totiž pravidelně na talíři čerstvé mořské plody a ryby, které u nás jen těžko seženete. I přesto se však najdou recepty, které si můžeme vypůjčit.
vegetariánský recept
1

Jeden takový vegetariánský recept pro vás dnes máme – cuketová kolečka se sýrovou směsí. Jak už název napovídá, jde o recept vegetariánský a dost variabilní. Výslednou chuť hodně ovlivní typ sýra, který při přípravě použijete. Kromě toho můžete využít také čerstvé bylinky, které zrovna máte po ruce, nebo své oblíbené koření.

Co budete potřebovat na vegetariánský recept

  • 2 větší cukety
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 středně velkou mrkev
  • 100 g strouhaného tvrdého sýru (eidam, gouda, grana padano, ementál…)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci kysané smetany
  • 1 polévkovou lžíci majonézy
  • kopr nebo jiné čerstvé sezónní bylinky
  • špetku soli a pepře
  • vaše oblíbené bylinky nebo koření na dochucení

Příprava

Cuketu není třeba loupat, postačí, když ji dobře omyjete a očistíte. Nakrájejte ji na zhruba půlcentimetrové plátky a ty vyskládejte na plech potřený olejem, nejlépe olivovým. Plátky cukety zlehka osolte a nechte pár minut odpočinout, zatímco si připravíte sýrovou směs.

Cibuli si nakrájejte na jemné plátky, mrkev nastrouhejte na struhadle. Nastrouhejte také sýr, pokud jej máte vcelku. Česnek protlačte nebo nadrťte najemno. Všechny tyto ingredience smíchejte v dostatečně velké míse do jednolité kaše.

Na konci přidejte kopr, zakysanou smetanu a majonézu. Pokud máte další bylinky a koření, můžete je zapracovat rovnou teď, nebo je pak samostatně přidat na jednotlivá kolečka až před servírováním.

Sýrovou směs rovnoměrně naneste na kolečka cukety tak, aby nikde nepřesahovala. Při pečení směs trošku nabude. Plech s cuketovými kolečky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu as 20 minut. Cuketová kolečka podávejte ještě teplá, mohou být předkrmem i hlavním chodem. Obvykle se podávají bez přílohy. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vegetariánské recepty z jednoho hrnce. Příprava bezmasých pokrmů může být snazší než si myslíte

K TÉMATU  Netradiční příloha: zkuste turecké rohlíky s koprem

Vegetariánská kolínka se zeleninou: Pošmáknou si nejen vegetariáni

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek