Recepty z hub: Připravte si tyto lesní dary na několik způsobů
Ačkoliv sezóna čerstvých hub se pomalu utlumuje, můžeme sáhnout i do zásob hub sušených. Z čerstvých i sušených hub si můžete připravit spoustu chutných pokrmů, ať už se jedná o polévky, které zahřejí během chladných dní nebo omáčky či více netradiční jídla.
![recepty z hub](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/recepty-z-hub.jpg)
Bramboračka s houbami
Suroviny na recepty z hub, které budete potřebovat:
- 2 cibule,
- 500 gramů brambor,
- 1 menší celer,
- 3 mrkve,
- 1 petržel,
- 2 lžíce hladké mouky,
- sůl, sladkou paprikou, pepř, bobkový list, nové koření,
- houby,
- zeleninový vývar,
- olej.
Postup přípravy:
- Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte si vařit do hrnce s vroucí vodou, kromě cibule.
- Houby nakrájejte na menší kousky a přidejte je k zelenině.
- Mezitím na oleji osmahněte cibulku, přidejte mouku a stále míchejte. Poté vlijte několik naběraček vody ze zeleniny, díky tomu vznikne jíška. Důležité je směs míchat.
- Nechte chvilku povařit a poté přidejte uvařenou zeleninu i s vodou. Přidejte veškeré koření a nechte ještě chvíli vařit.
- Polévka je hotová v momentě, kdy se provoní kořením a získá nahnědlou barvu.
![bramboračka](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/bramboracka.jpg)
Kulajda
Recepty z hub zahrnují také kulajdu. Suroviny, které budete potřebovat:
- 600 gramů brambor,
- 1,5 litru vody,
- 300 gramů hub,
- 4 vajíčka,
- 200 ml smetany,
- ocet,
- polohrubá mouka,
- sůl, kopr, kmín.
Postup přípravy:
- Houby nakrájejte na kostičky (pokud máte sušené, nechte je předem namočit ve vodě) a dejte vařit do osolené vody.
- Přidejte kmín a na kostky nakrájené brambory.
- Poté, co brambory změknou, zalijte houby smetanou smíchanou s moukou a nechte povařit.
- Následně polévku ochuťte nasekaným koprem, přidejte vajíčka a za stálého míchání je nechte v polévce srazit.
- Při podávání můžete podle chuti do polévky přidat trochu octa.
![kulajda recepty z hub](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/recepty-z-hub-kulajda.jpg)
Houbový guláš
Suroviny, které budete potřebovat:
- 600 g čerstvých hub,
- 2 cibule,
- 1 rajče,
- 1 červená paprika,
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- smetana,
- polohrubá mouka,
- sůl a drcený kmín.
Postup přípravy:
- Pro přípravu tohoto guláše se nejvíce hodí směs různých hub, záleží tak je na vás, co vše chcete do polévky přidat
- Houby očistěte a pokrájejte na menší kousky.
- Na oleji osmahněte cibulku do zlatova, poté na ni nechte podusit nakrájené houby.
- Až houby změknou, přidejte oloupané rajče a nakrájenou papriku.
- Směs osolte, přidejte drcený kmín a nechte vše podusit do měkka.
- Smetanu si rozmíchejte s moukou a na závěr pomocí ní zahustěte guláš.
- Nechte chvíli povařit. Podávat můžete s chlebem či těstovinami.
![houbový guláš](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/houbovy-gulas.jpg)
Hovězí maso na houbách
Suroviny, které budete potřebovat:
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 100 gramů anglické slaniny,
- 500 gramů hovězího masa,
- 500 ml hovězího vývaru,
- hrst hub,
- mletý pepř a sůl.
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dohněda. Poté přidejte nakrájenou slaninu a zlehka orestujte.
- Poté přidejte na kostičky nakrájené hovězí, podlijte vývarem, přidejte houby a 2 stroužky česneku. Nechte podusit do měkka. Během toho podlívejte podle potřeby vodou.
- Dochuťte dle potřeby, pro chuť můžete přidat i smetanu.
- Zahustěte jíškou připravenou z másla a mouky a povařte zhruba 10 minut.
- Po zhoustnutí omáčky můžete servírovat, ideálně s rýží nebo knedlíkem.
![recepty z hub hovězí na houbách](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/recepty-z-hub-hovezi-na-houbach.jpg)
Houbové karbanátky
Suroviny, které budete potřebovat:
- 500 mletého masa,
- 300 gramů houbové směsi,
- 100 gramů strouhanky,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 vajíčko,
- mléko,
- slunečnicový olej,
- sůl, pepř, majoránka.
Postup přípravy:
- Houby nakrájejte, osolte a nechte je podusit na cibulce.
- Mleté maso smíchejte s vajíčkem, prolisovaným česnekem. Strouhanku si namočte v mléce a přidejte ji do směsi.
- Poté ještě osolte, opepřete a přidejte špetku majoránky.
- Nakonec do masa přimíchejte dušené houby a dle potřeby zahustěte strouhankou.
- Ze vzniklé hmoty tvarujte karbanátky. Ty pak obalte v klasickém trojobalu a smažte z obou stran v rozpáleném oleji.
- Pro podávání se nejvíce hodí brambory, bramborová kaše nebo zeleninový salát.
![karbanátky](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/Karbanatky.jpg)
Milovníci hub si tyto recepty jistě užijí. Houby mají opravdu široké využití, jestliže tedy máte velké zásoby nebo si prostě jen houby rádi dopřejete, jistě vyzkoušejte některý z těchto receptů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Děti by neměly jíst houby! Vysvětlíme proč
Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?