Bramboráky: víte, z jakého jídla vznikly? My známe i recept
Dnes vám představíme tak trochu pozapomenutý recept, z něhož se podle všeho vyvinuly dnes tolik oblíbené a populární bramboráky. Naše verze se nesmaží, a tak je o poznání zdravější, i když třeba se salátem samozřejmě srovnání nesnese (podává ses kysaným zelím a nakládanými okurkami). Navíc je tohle tradiční jídlo ve srovnání s bramboráky chutnější.
Budete potřebovat:
Chystáte-li hostinu pro 4-5 strávníků, budete potřebovat:
- 1,5 kg brambor
- 200 ml kvalitního oleje
- 500 g uzeného masa
- 6 stroužků česneku
- 200 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- vepřové sádlo
- majoránka
- sůl, pepř a další koření dle chuti
Příprava:
Začátek je podobný, jako když chystáte masové bramboráky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Oškrábejte si brambory a nastrouhejte je do velké mísy – musí se k nim vejít i všechny ostatní ingredience. K nastrouhaným bramborám přidejte kostičky uzeného masa, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a další koření podle chuti.
Někteří do receptu přidávají cibuli nebo kmín, jiní trošku chilli. Pálivá verze ale samozřejmě není tradiční. Okořeněnou směs pořádně promíchejte a postupně přidávejte mléko. Nakonec směs zahustěte moukou tak, aby byla vláčná a tvárná a příliš se netrhala.
Velký pečicí plech vymažte vepřovým sádlem. Trochu sádla můžete přimíchat i do těsta. Těstem plech naplňte až těsně pod okraj a dejte do trouby předehřáté na 220 °C. Při této teplotě byste měli směs zapékat asi 20 minut. Jakmile se na ní objeví křupavá krusta, teplotu stáhněte na 200 °C a pečte dalších přibližně 20 minut.
Tento pokrm se tradičně servíruje s kysaným zelím a nakládanými okurkami. Dopřejete si ho na oběd nebo na večeři? I když je vaše rodina plná masožravců, zavděčíte se i jim. Jen to vyzkoušejte a uvidíte, že se celá rodina bude doslova oblizovat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bramboráky bez oleje: Po těchto nepřiberete ani gram navíc
Bramboráky na plechu jsou stokrát lepší! Neváhejte a vyzkoušejte je