Škvarkové pagáče bez kynutí. Pochoutkou překvapíte každou návštěvu
Kde se vzaly, tu se vzaly škvarkové pagáče
Škvarkové pagáče si dopřávali už naše babičky. Jejich původ bychom měli hledat v maďarské kuchyni, ale stejně tak se jedná o domácí pokrm na moravském Slovácku, kde jim místní obyvatelé neřeknou jinak než právě pagáče. Původní maďarská příprava zahrnovala pečení v popelu u krbu. Jejich název společně s recepturou pak přejali a upravili obyvatelé Slovácka.
Co budete potřebovat na škvarkové pagáče
Na škvarkové pagáče je třeba si připravit následující ingredience:
- 510 g polohrubé mouky
- 1 celý tuk na pečení
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 žloutek
- 1 celé vejce na potření
- Sezamová semínka nebo mák na posypání
Postup na přípravu škvarkových pagáčů
Pamatujte, že všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Především tuk, abyste jej mohli dobře zpracovat. Ze všech surovin uhnětete těsto a rukama dobře propracujete. Díky kypřícímu prášku do pečiva, který udělá svou práci, nemusíte zdlouhavě čekat, až těsto vykyne. Rovnou jej můžete položit na pracovní desku a vyválet.
Pomocí formy nebo i skleničky vykrajujte menší pagáče a uložte je na předem vymazaný plech nebo vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, zasypte sezamem nebo mákem a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma