Zeleninový salát, který přijde vhod hlavně v zimě. Znáte ho?
Co potřebujete na zeleninový salát?
Na zeleninový salát si obstarejte tyto nezbytné suroviny:
- 2,5 – 3 kilogramy zralých rajčat
- 950 g okurek
- 2 červené papriky
- 4 zelené papriky
Také budete potřebovat: 4 cibule, jednu celou hlavičku česneku, petrželku, kopr, 120 mililitrů slunečnicového oleje, 2 chilli papričky, nebo feferonky, bobkový list, pepř, sůl, ocet, cukr.
Jak postupovat?
Všechnu zeleninu omyjte pod teplou tekoucí vodou, zbavte stopek, u paprik i zrníček a pokrájejte na menší kousky stejně veliké. Cibuli pokrájejte na kolečka a česnek nadrobno. Bylinky nasekejte najemno. Poté vše umístěte do hluboké mísy, posolte, přilijte slunečnicový olej, promíchejte a nechte odstát asi 20 minut. Zelenina pustí šťávu.
Na řadě jsou zavařovací sklenice, které si pečivě vymyjte a vysušte, do každé z nich vložte 3 kuličky pepře a bobkový list. Až salát pustí šťávu vrstvěte jej do jednotlivých nádob až po vrch. Nahoru pak vsypte lžičku cukru, přikryjte víčkem a nechte opět odstát. Po chvíli ještě do sklenic dolijte zbytek šťávy z mísy a pevně víčkem zašroubujte.
Připravte si velký hrnec a napusťte do něj do třetiny vodu. Sklenice se salátem do něj vložte a sterilujte asi půl hodiny. Po 30 až 40 minutách sklenice vyjměte, a ještě do nich vlijte trochu octa. Posléze nádoby ihned otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
A váš salátek je hotov! Uchovávejte jej v temnu a chladu. Můžete si tak na něm pochutnávat v kteroukoliv roční dobu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!