Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Oběd nebo večeře z jednoho pekáče: Fantastické masové kuličky s bramborami a zakysanou smetanou!

V lednici vám zbylo pár surovin a přemýšlíte o tom, co byste si uvařili rychlého, a hlavně jednoduchého k obědu, či večeři? Pak vás tento recept z jednoho pekáče jistě osloví!
tvaroh
Už jste někdy měli masové kuličky s tvarohem? (foto: 123RF)

Co na jídlo z jednoho pekáče potřebujete?

Než se vrhnete na masové kuličky, je třeba udělat základ. Základní vrstva je z brambor, proto si je obstarejte. Kusů bude potřebovat asi 6. Můžete je použít buď oloupané, nebo kdo má rád se slupkou, tak loupat nemusí. Koření a množství soli pak volte dle vlastní chuti. Dál bude zapotřebí čerstvých rajčat, můžete ale zvolit i jiné suroviny, které preferujete, jako třeba žampiony, nebo cibuli.

Masové kuličky

Jestliže nejste vegetarián, nebo vegan, jistě vás osloví to, že do pekáče můžete přidat i tyto masové kuličky, které jsou velmi výtečné. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • asi 350 gramů mletého masa (vepřové, nebo mix)
  • jeden stroužek česneku a jemně pokrájená větší cibulka
  • sůl a pepř dle chutí
  • půlku brambory (nastrouhanou najemno)

Do pekáče však můžete přidat i jiné druhy masa, nebo uzenin, které právě máte v chladničce. Dále si vytvořte z těchto ingrediencí zálivku, v které se všechny uvedené dobroty budou zapékat a pokrm tak bude krásně šťavnatý: 120 gramů tvrdého sýru, 140 gramů majonézy, nebo zakysané smetany, 4 stroužky česneku.

Pusťte se do vaření

Brambory pokrájejte na kolečka a vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku, můžete poklást i zeleninu dle vaší obliby. Z mletého masa a dalších uvedených surovin vytvořte hmotu a z té vyválejte menší kuličky, které položte navrch bramborových plátků. Vytvořenou zapékací zálivku ze sýra vlijte na brambory, zeleninu a masové kuličky. Pečte asi hodinu při 180 stupních Celsia. Na vrch pekáčku dejte v prvních 45 minutách alobal, aby se jídlo nepřipalovalo. Ke konci zapékaní jej pak sejměte, vytvoří se zlatavá sýrová kůrka.

Jak servírovat?

Hotový pokrm můžete ke konci nazdobit čerstvými bylinkami. Jíst tohle skvělé jídlo můžete třeba s oblíbenými ochucovadly. Jako například s kečupem, tatarkou, nebo jen tak samotné. Výborné je k jídlu podávat jakýkoliv nakládaný druh zeleniny, zelí, nebo míchaný čerstvý salát, pokud budete chtít zodpovědně doplnit vitamíny. Jídlo z jednoho pekáče potěší všechny, kteří chtějí zužitkovat potraviny, které zrovna najdou v lednici.

K TÉMATU  Jednoduchá pizza na český způsob je hned hotová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jednodušší pizza snad ani neexistuje. Stačí pár desítek minut a můžete ochutnat známou italskou pochoutku

Báječné moravské zelňáky jedné šikovné babičky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek