Domácí malinový sirup podle snadného receptu. Připravte si základ na lahodné domácí limonády
Aby se malinový sirup povedl, je třeba nejenom dodržet správný postup přípravy, ale je třeba myslet i na to, že musíte mít po ruce ty správné ingredience. O jaké se jedná a bez jakých se neobejdete?
- 1 hrnek malin
- 100 malinových listů
- 900 ml vody
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 kg třtinového cukru
Vše do jednoho hrnce
Připravit si domácí malinový sirup skutečně není nic složitého. Základem je nalít vodu do hrnce a do ní přidat maliny a dále malinové listy. Obsah hrnce se přivede k varu a vaří se po dobu asi 10 – 15 minut, pod pokličkou. Během vaření stačí občas obsah promíchat.
Obsah přefiltrujeme
Když je směs povařena, je třeba ji důkladně přefiltrovat. Jako první doporučujeme použít cedník, pomocí kterého vařené maliny také lehce propasírujte. Následuje druhá důkladnější fáze filtrace, kdy svůj malinový sirup přecedíte přes gázu, nebo přes plátno.
Znovu povaříme
Nyní už čistou obarvenou tekutinu dáme znovu do hrnce a znovu ji přivedeme k varu. Tentokrát do ní přidáme také cukr a dále kyselinu citronovou. Tím zajistíme nejenom hustší konzistenci, ale i potřebnou sladkou chuť, kterou by měl správný malinový sirup mít. Takto vaříme ještě asi 5 minut.
A sirup máme hotový
Po vaření už můžeme nechat sirup chladnout. A to pozvolna, nejlépe při pokojové teplotě. Když jí náš malinový sirup dosáhne, můžeme ho z hrnce přelít do jednotlivých nádob. Dobře se pro tento případ hodí třeba lahve od alkoholu, a to jak ty šroubovací, tak i lahve pivní s kovovým mechanismem uzavírání. Takto nachystaný sirup můžeme uložit na tmavé a chladné místo. Tedy do sklepa, nebo třeba do lednice. Doufáme že se vám povedl!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nasbírejte fialky. Ne pro ozdobu vaší domácnosti, ale na výrobu tohoto léčivého sirupu
Imunitní systém: dýně, bylinky, domácí sirupy a další naše tipy, které podpoří vaše tělo na podzim