Čtvrtek , 17. 07. 2025

Martina

Čarujeme s celerem: nečekané dobroty z obyčejné bulvy. Na zimu jako stvořené

V zimě máme omezený přísun čerstvé zeleniny, která nevyrostla bezprostředně blízko nás. A ta skleníková není někdy tak chutná, jako naprosto obyčejná bulva celeru. Dají se z ní vykouzlit zajímavé dobroty. A nesmíme zapomenout na neméně chutný celer řapíkatý. Jaké má pro nás benefity?
Zázračný celer: nečekané dobroty z obyčejné bulvy. Na zimu jako stvořené
zdroj: 123RF.com

Celer jen zelenina, ale také koření a léčivka

Římané a Řekové pěstovali už kdysi ve starověku mnoho odrůd celeru. U nás se pěstuje celer bulvový a řapíkatý a oba mají spoustu látek, které podporují dobrou funkci organismu. Jsou to bílkoviny, vitamíny B1, B2, PP a C. Z minerálních látek je významný obsah draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, chrómu, železa, zinku a jódu. Celer obsahuje také kyselinu listovou a řapíkatý má spoustu vitamínu A.

Z léčebných účinků je významná jeho pomoc při snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Šťáva ze syrového celeru ulevuje od zácpy, pomáhá odstranit ledvinové kameny a je působí preventivně proti jejich opětovnému tvoření. Snižuje riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva. Také reguluje hormonální rovnováhu u žen i mužů a je známý pro obě pohlaví jako afrodisiakum. Pravidelně konzumovat celer by také měli všichni, kteří chtějí shodit přebytečná kila.

Syrový, vařený, pečený, dušený. Předností celeru je všestranné použití

Bulvový i řapíkatý celer se za syrova konzumuje v salátech nebo pomazánkách. A jestliže dáte přednost systému „oloupat a jíst“, uděláte pro svůj organismus kus práce. Čerstvá šťáva pomáhá nejen ledvinám, ale díky obsahu minerálů a vitamínů také posiluje imunitu a dezinfikuje organismus. Pravidelné popíjení šťávy je dobrou prevencí proti dně, artritidě a revmatismu. Výhodou je, že celer snáší velmi dobře vysoké teploty. Neztrácí totiž během vaření obsah vitamínů. A tak můžete bulvy využít ve všech podobách. Tak, jako z jiné zeleniny, jej můžete obalit v trojobalu a osmažit. Dobrý je zapečený jen tak se sýrem nebo se šunkou nebo jiným masem. Můžete ho také grilovat, připravit z něj spoustu hlavních jídel nebo příloh. I pochoutky k vínu. V poslední době velmi oblíbené zeleninové chipsy jsou na přípravu velmi jednoduché. A tak ať je to celer, červená řepa nebo mrkev, stačí nakrájet na tenké plátky, nejlépe na kuchyňském kráječi. Osušit, osmažit v oleji a ochutit solí. Zkusme však něco zdravějšího, než jsou smažená jídla.

K TÉMATU  Jídlo dokáže ovlivnit naše sny. Horký šálek si na noc raději nedávejte. Čemu se ještě vyhnout, když se vám špatně spí

Celerová pomazánka je ideální na topinky

Nastrouháte na jemné nudličky ½ středně velkého celeru a 1 menší mrkev. Obojí hned pokapejte trochou citronové šťávy, jinak celer začne hnědnout. Nastrouhejte 100 g tvrdého sýra, prolisujte 2 stroužky česneku. Do směsi přidejte špetku kari, osolte a promíchejte s cca 100 g majonézy. Majonézu můžete vylehčit zakysanou smetanou. Místo tvrdého sýra použijte žervé nebo jiný čerstvý sýr a budete mít další variantu.

Waldorf salát – zdravá příloha

Tenhle ve světě velmi známý a populární salát pochází z New Yorku, kde jej poprvé připravili na konci 19. Století. Jeho recepty najdete v mnoha obměnách tak, jak šel čas, a jednotliví kuchaři si jej přizpůsobovali podle své chuti či obliby hostů. Někdo jej připravuje pouze z řapíkatého celeru a jablek, originál prý však kombinuje oba druhy – bulvu i řapík, a tak to zkusme stejně. ½ malé bulvy celeru nakrouháme na nudličky, 3 řapíky celeru nakrájíme také na nudličky. 2 kyselejší jablka nakrájíme na plátky a poté na hranolky. Vše v míse zastříkněte citronovou šťávou a připravte zálivku ze 3 lžic majonézy, 3 lžic zakysané smetany, pepře, soli. Můžete dochutit citrónovou šťávou a cukrem. Vše promíchejte a naposledy lehce zamíchejte do směsi 4 hrsti vlašských ořechů.

Polévka z pečeného celeru

1 středně velkou bulvu celeru oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do pekáčku, přidáme 5 stroužků česneku, strhneme snítku tymiánu a snítku rozmarýnu, zakapeme 2 lžícemi oleje a promícháme. Pečeme, až celer začne hnědnout a měknout. Mezi tím si na oleji osmahneme 1 střední na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájený 1 brambor, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a vaříme. V průběhu vaření přidáme upečený celer a česnek. Když je zelenina měkká, vše rozmixujeme, přilijeme 1 dl smetany a dochutíme. Podáváme ochucené dýňovým olejem.

Celerové pyré je skvělá, chutná, a navíc zdravá příloha

500 g celeru oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpustíme lžíci másla a celer osmahneme do zlatova. Zalijeme 2,5 dl zeleninového vývaru a dusíme do měkka (stačí cca 158-20 min.). Přilijeme 1 dl 30% smetany, přivedeme k varu a vyvaříme, aby zbylo tekutiny tak právě pro rozmixování na jemnou kaši. Podle chuti osolíme a podáváme třeba s krůtím masem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek