Neděle , 05. 05. 2024

Květoslav

Čarujeme s celerem: nečekané dobroty z obyčejné bulvy. Na zimu jako stvořené

V zimě máme omezený přísun čerstvé zeleniny, která nevyrostla bezprostředně blízko nás. A ta skleníková není někdy tak chutná, jako naprosto obyčejná bulva celeru. Dají se z ní vykouzlit zajímavé dobroty. A nesmíme zapomenout na neméně chutný celer řapíkatý. Jaké má pro nás benefity?
Zázračný celer: nečekané dobroty z obyčejné bulvy. Na zimu jako stvořené
zdroj: 123RF.com

Celer jen zelenina, ale také koření a léčivka

Římané a Řekové pěstovali už kdysi ve starověku mnoho odrůd celeru. U nás se pěstuje celer bulvový a řapíkatý a oba mají spoustu látek, které podporují dobrou funkci organismu. Jsou to bílkoviny, vitamíny B1, B2, PP a C. Z minerálních látek je významný obsah draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, chrómu, železa, zinku a jódu. Celer obsahuje také kyselinu listovou a řapíkatý má spoustu vitamínu A.

Z léčebných účinků je významná jeho pomoc při snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Šťáva ze syrového celeru ulevuje od zácpy, pomáhá odstranit ledvinové kameny a je působí preventivně proti jejich opětovnému tvoření. Snižuje riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva. Také reguluje hormonální rovnováhu u žen i mužů a je známý pro obě pohlaví jako afrodisiakum. Pravidelně konzumovat celer by také měli všichni, kteří chtějí shodit přebytečná kila.

Syrový, vařený, pečený, dušený. Předností celeru je všestranné použití

Bulvový i řapíkatý celer se za syrova konzumuje v salátech nebo pomazánkách. A jestliže dáte přednost systému “oloupat a jíst”, uděláte pro svůj organismus kus práce. Čerstvá šťáva pomáhá nejen ledvinám, ale díky obsahu minerálů a vitamínů také posiluje imunitu a dezinfikuje organismus. Pravidelné popíjení šťávy je dobrou prevencí proti dně, artritidě a revmatismu. Výhodou je, že celer snáší velmi dobře vysoké teploty. Neztrácí totiž během vaření obsah vitamínů. A tak můžete bulvy využít ve všech podobách. Tak, jako z jiné zeleniny, jej můžete obalit v trojobalu a osmažit. Dobrý je zapečený jen tak se sýrem nebo se šunkou nebo jiným masem. Můžete ho také grilovat, připravit z něj spoustu hlavních jídel nebo příloh. I pochoutky k vínu. V poslední době velmi oblíbené zeleninové chipsy jsou na přípravu velmi jednoduché. A tak ať je to celer, červená řepa nebo mrkev, stačí nakrájet na tenké plátky, nejlépe na kuchyňském kráječi. Osušit, osmažit v oleji a ochutit solí. Zkusme však něco zdravějšího, než jsou smažená jídla.

K TÉMATU  Známe tajemství, jak vyrobit slaďoučký univerzální krém

Celerová pomazánka je ideální na topinky

Nastrouháte na jemné nudličky ½ středně velkého celeru a 1 menší mrkev. Obojí hned pokapejte trochou citronové šťávy, jinak celer začne hnědnout. Nastrouhejte 100 g tvrdého sýra, prolisujte 2 stroužky česneku. Do směsi přidejte špetku kari, osolte a promíchejte s cca 100 g majonézy. Majonézu můžete vylehčit zakysanou smetanou. Místo tvrdého sýra použijte žervé nebo jiný čerstvý sýr a budete mít další variantu.

Waldorf salát – zdravá příloha

Tenhle ve světě velmi známý a populární salát pochází z New Yorku, kde jej poprvé připravili na konci 19. Století. Jeho recepty najdete v mnoha obměnách tak, jak šel čas, a jednotliví kuchaři si jej přizpůsobovali podle své chuti či obliby hostů. Někdo jej připravuje pouze z řapíkatého celeru a jablek, originál prý však kombinuje oba druhy – bulvu i řapík, a tak to zkusme stejně. ½ malé bulvy celeru nakrouháme na nudličky, 3 řapíky celeru nakrájíme také na nudličky. 2 kyselejší jablka nakrájíme na plátky a poté na hranolky. Vše v míse zastříkněte citronovou šťávou a připravte zálivku ze 3 lžic majonézy, 3 lžic zakysané smetany, pepře, soli. Můžete dochutit citrónovou šťávou a cukrem. Vše promíchejte a naposledy lehce zamíchejte do směsi 4 hrsti vlašských ořechů.

Polévka z pečeného celeru

1 středně velkou bulvu celeru oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do pekáčku, přidáme 5 stroužků česneku, strhneme snítku tymiánu a snítku rozmarýnu, zakapeme 2 lžícemi oleje a promícháme. Pečeme, až celer začne hnědnout a měknout. Mezi tím si na oleji osmahneme 1 střední na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájený 1 brambor, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a vaříme. V průběhu vaření přidáme upečený celer a česnek. Když je zelenina měkká, vše rozmixujeme, přilijeme 1 dl smetany a dochutíme. Podáváme ochucené dýňovým olejem.

Celerové pyré je skvělá, chutná, a navíc zdravá příloha

500 g celeru oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpustíme lžíci másla a celer osmahneme do zlatova. Zalijeme 2,5 dl zeleninového vývaru a dusíme do měkka (stačí cca 158-20 min.). Přilijeme 1 dl 30% smetany, přivedeme k varu a vyvaříme, aby zbylo tekutiny tak právě pro rozmixování na jemnou kaši. Podle chuti osolíme a podáváme třeba s krůtím masem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek