Žemlovka jako od babičky. Dokonalé sladké jídlo si připravte i doma
Poctivá žemlovka z vánočky je jednou z nejoblíbenějších sladkých jídel vůbec, a není divu. Vyzkoušejte ji upéct podle našeho receptu.
Žemlovka – ingredience
- 1 vánočku, pokud možno poctivou
- 5 středně velkých jablek
- 350 ml plnotučného mléka
- 300 g plnotučného tvarohu
- 100 g cukru krystal
- 2 celá vejce
- 2 vaječné bílky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček skořicového cukru
- 30 g rozinek
- 30 g másla
- trošku strouhanky
Příprava
Mléko postavte na plotnu na mírný plamen. Do ještě vlažného mléka rozmíchejte máslo, jeden balíček vanilkového cukru a jeden vaječný žloutek. Teplé mléko z plotny odstavte. Vánočku nakrájejte na stejnoměrné krajíce o tloušťce 1 až 2 centimetry.
Tyhle krajíce vánočky namáčejte v teplém mléce tak, aby byly nasáklé, ale nerozpadaly se. Namočenou vánočku skládejte do pekáče, který by měl být vymazaný máslem a vysypaný strouhankou. Polovina vánočky by vám ještě měla zbýt.
Na vánočky přijde tvarohová vrstva. Do tvarohu rozmíchejte druhý balíček vanilkového cukru, druhý žloutek a polovinu cukru. Když vznikne stejnoměrná směs, rozmíchejte do ní ještě rozinky. Tvarohem potřete vánočky. Na tvaroh nakrájejte dobře očištěná jablka a poprašte je skořicovým cukrem. Na jablka vyskládejte zbytek namočené vánočky.
Zakrytý pekáč dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte zhruba 25 minut. Po této době sundejte poklici a pečte ještě několik dalších minut, aby se na povrchu udělala křupavá krusta. Na upečenou žemlovku vyšlehejte sníh z vaječných bílků a zbytku cukru. Dozdobenou žemlovku dejte znovu zapéct, tentokrát jen na 160 °C, mělo by vám stačit asi 5 minut.
Během pečení by měl sníh získat zlatavou barvu. Žemlovku servírujte ještě teplou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník