Zapékaný květák s bramborami. Uvidíte, že si ho oblíbíte

Tento recept na zapékaný květák z jednoho pekáče vám poslouží jako inspirace pro skvělou a nenáročnou teplou večeři, která zasytí celou rodinu. A navíc si zaručené pochutnáte. Nesmažená varianta této zeleniny je o hodně zdravější a přitom s ní můžete kouzlit donekonečna.
TIP: Přípravu tohoto receptu urychlíte tak, že si brambory dáte uvařit den předem. Další možností je uvařit je v tlakovém hrnci.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nejoblíbenější recepty z květáku. Který je váš top?
Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?
Zapékaný květák s bramborami
- 11ksstřední květák
- 22ksvelké cibule
- sůl a pepř
- 100100gdušené vepřové šunky
- 100100geidamu 45%
- 11kelímeksmetany na vaření
- 33ksvejce M
- 11lžíceslunečnicového oleje
- 11lžícebramborového škrobu
- 500500gbrambor
Postup:
Začneme bramborami, které si uvaříme ve slupce. Nerozváříme je úplně, necháme je trochu pevnější. Následně je odložíme stranou a necháme úplně vychladnout.
Květák si očistíme a nakrájíme na větší růžičky. Dáme do hrnce s trochou soli a vaříme asi 15 minut. Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Zchladlý květák nahrubo nakrájíme.
Cibuli si nakrájíme nadrobno a šunku na kostičky. Na větší pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme cibuli. Asi po minutě přidáme šunku a společně smažíme, dokud šunka nepustí šťávu a cibule trochu nezhnědne. Poté přisypeme nakrájený květák, osolíme a opepříme. Ingredience společně prohřejeme, aby se chutě spojily.
V misce si promícháme bramborový škrob, sůl, pepř a smetanu na vaření. Přidáme vejce a promísíme metličkou. Eidam si nastrouháme nahrubo a přidáme ho do vaječné směsi.
Připravíme si zapékací misku. Dno poklademe na plátky nakrájenými bramborami. Následuje směs květáku a šunky s cibulí. Vše zalijeme směsí z vajec se sýrem. Snažíme se, aby byl sýr rovnoměrně rozprostřený.
Mísu vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 35 minut. Podáváme posypané čerstvou petrželkou. Uvidíte, že zapékaný květák si po prvním soustu najde místo ve vaší kuchyni.