Vepřová roládka z pečeně s novými bramborami
Ačkoliv k této vepřové delikatese patří nové brambory, roládka bude výtečná i s hranolky nebo bramborovou kaší. Chystáte-li se pečeni podávat s rýži, podlijte ji trochu více vodou a výpek následně zahustěte kukuřičným škrobem smíchaným s vodou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Za 10 minut v troubě: Zapékané vepřové karé se sýrovým těstíčkem
Vepřová roládka
- 22stroužkyčesneku
- 11hrstnasekané petržele
- 11ksmenšího pomeranče (šťáva)
- 11polovinacitronu (šťáva)
- 33lžíceolivového oleje
- 1010lžicsójové omáčky
- 33lžícemedu
- 11lžícemleté papriky
- 11hrsthrozinek
- sůl a pepř dle chuti
- 22kgvepřové pečeně vcelku
- 11ksvětší cibule
- 150150gslaniny
- 11ksvětší mrkve
- 500500gžampionů
- nové brambory
- olivový olej
- trocha másla na smažení
Postup:
Nejdříve si připravíme marinádu. V menším rendlíku společně prohřejeme tekuté ingredience, tj. šťávu z pomeranče a citrónu, olivový olej, sójovou a worcestrovou omáčku a med. Mícháme, aby se všechny tekutiny spojily, ale pozor, nevaříme. Následně přidáme česnek, papriku, sůl a pepř, a ještě chvíli zahříváme. Odstavíme a do vychladlé směsi přisypeme petržel a hrozinky.
Vepřovou pečeni vcelku nařezáváme nožem tak, aby nám vznikl masový plát asi 1,5 až 2 cm tlustý. Potřeme ho částí marinády a srolujeme. Marinádou potřeme pečeni i svrchu. Pečeni zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice, aby měla čas marinádu nasáknout.
Mezitím si připravíme náplň do rolády. Cibuli si nakrájíme nadrobno a dáme ji na trošce másla smažit na pánev. Než zesklovatí, oloupeme a nastrouháme si nahrubo mrkev. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na prosmaženou cibuli dáme mrkev a o chvilku později žampiony. Mícháme, dokud mrkev nezměkne a žampiony nejsou dozlatova.
Pečeni vyndáme z lednice a rozbalíme ji. Poklademe ji plátky anglické slaniny a navrch přendáme náplň s žampiony. Rovnoměrně rozvrstvíme a poté opatrně opět zarolujeme. Aby nám roládka držela pěkně pohromadě, můžeme ji převázat provázkem.
Roládu umístíme doprostřed většího pekáče nebo na plech s vyšším okrajem. Kolem ní dáme na polovinu nakrájené nové brambory. Vše zakápneme olivovým olejem a podlijeme trochou vody. Brambory posolíme.
Vše společně dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 20 až 30 minut. Podáváme polité výpekem, který můžeme ještě zahustit škrobem na konzistenci omáčky.