Lehoučcí šneci, co ukrývají sladké tajemství. Vanilkový krém
Ingredience na šneky s vanilkovým krémem
Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 5 g mleté vanilky nebo 2 balení vanilkového cukru
- 2 vaječné bílky
Vanilkový krém:
- 350 ml plnotučného mléka
- 125 g moučkového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25 g másla
- 5 g mleté vanilky nebo 2 balení vanilkového cukru
- 2 vaječné žloutky
Směs na potření šneků:
- 10 ml plnotučného mléka
- 1 vaječný žloutek
Příprava
Nejprve si připravte kvásek. V hrnečku rozmíchejte droždí s trochou mléka o pokojové teplotě a dvěma kávovými lžičkami cukru. Kvásek promíchejte a nechte ho na teplém stinném místě asi půl hodiny přehozený papírovou nebo bavlněnou utěrkou. Pak se můžete vrhnout na vanilkový krém.
Do hrnce vyklepněte oba žloutky a metličkou do nich zapracujte cukr se škrobem. Přidejte vanilku nebo vanilkové cukry a postupně přilévejte mléko. Poté směs za stálého míchání na nízkém plamenu přiveďte k varu. Po několika minutách začne houstnout. Když získá konzistenci uvařeného pudinku, z plotny ji odstavte, rozmíchejte do ní změklé máslo a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
Mouku prosejte do mísy, udělejte do ní důlek a do něj nalijte kvásek. Mísu znovu přehoďte utěrkou a nechte kvásek asi 20 minut pracovat. Pak ho zalijte zbytkem mléka a zamíchejte do mouky. Přidejte změklé máslo a vaječné bílky a dejte těsto zpracovávat kuchyňským robotem na pomalé obrátky. Nakonec přidejte cukr a vanilku, rukama ho dobře zpracujte a dejte na půl hodiny vykynout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu, vytvarujte z něj asi půl centimetru tenký obdélník a na ten rovnoměrně rozetřete vanilkový krém. Potřené těsto opatrně srolujte jako roládu a pak si ho nití nebo tenkým ostrým nožem nakrájejte na asi tři až čtyři centimetry silné šneky.
Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete směsí mléka s vaječným žloutkem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po asi 10 minutách troubu otevřete, šneky potřete zbytkem vaječné směsi a pečte dalších 20-25 minut. Šneky můžete podávat teplé i vystydnuté.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT