Tříchodové menu podle Markéty Hrubešové
Hledáte inspiraci pro své vaření? Láká vás vyzkoušet něco nového, jednoduchého a chutného? Populární herečka a již několik let osobnost tuzemské gastronomie Markéta Hrubešová nám odtajnila některé z osobních receptů, díky kterým zazáříte nejenom před rodinou, ale i před nejnáročnějšími hosty.
Začneme lehkým předkrmem, který naladí každého na správnou vlnu a dokonale připraví chuťové pohárky na hlavní chod. Všechny recepty jsme si vyzkoušeli pod osobním dohledem Markéty a musíme uznat, že byly vítečné. I sama autorka receptů je od nás ochutnala a náležitě pochválila za přípravu. Zkuste to také, nebudete litovat!
Salát ze špenátu, avokáda a ovčího sýra se slaninovým chipsem
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- 4 hrsti baby špenátu,
- 100 g anglické slaniny,
- 1 avokádo,
- 120 g ovčího sýra,
- hrst oříšků (vlašské, pekanové, lískové..),
- citrónovou šťávu.
Zálivku tvoří: olivový olej, 2 lžíce dobrého vinného octa, 1 lžíce medu, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Špenát omyjte a nechte okapat. Z avokáda vykrojte pecku, nakrájejte ho na kostky a zakápněte citrónovou šťávou. Ořechy opečte nasucho na pánvi. Ve skleničce promíchejte všechny suroviny na zálivku. Ve velké míse promíchejte salát se zálivkou a přidejte ořechy. Rozdělte na talíře a na závěr rozdrobte sýr. Salát je vhodné podávat s bílým opečeným pečivem. Salát správně naladí vaše chuťové buňky na další chod. Velkou parádu vytvoříte s pořádným kusem masa a netradiční přílohou. Připravte si doma vyhlášený steak z vysokého roštěnce a k tomu celerové pyré.
Rib eye steak s celerovým pyré
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- 400 g hovězího rib eye (vysoký roštěnec),
- 1 dl červeného vína,
- 1dl silného hovězího vývaru,
- ½ celerové bulvy,
- 4 brambory,
- 1dl smetany,
- 4 dl mléka,
- 150 g másla,
- 1 stroužek česneku,
- olivový olej,
- snítka rozmarýnu, sůl a pepř.
Postup:
Nejdříve připravte pyré. Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a vložte do hrnce s horkou vodou. Osolte. Když voda poprvé vzkypí, slijte ji a do hrnce dejte mléko. Osolte a vařte do měkka. Nakonec přidejte smetanu a máslo a ručním šlehačem vyšlehejte do hladké kaše. Následně připravte maso na steak. Rib eye potřete olejem a přidejte rozmarýn. Maso opečte z každé strany 2 minuty a nechte odpočinout. Do výpeku nalijte víno a nechte vyvařit alkohol. Přilijte vývar a zredukujte. Nakonec vmíchejte studené máslo. Pro efekt můžete steak nakrájet na tenké proužky, usadit ho na pyré a lehce zalít omáčkou výborná kombinace chutí si podmaní i gurmány.
Třešňový koláč
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- 400 g třešní,
- 160 g hladké mouky,
- 100 g cukru,
- 130 g másla,
- 2 vejce,
- 1 prášek do pečiva,
- 3 lžíce griotky nebo amaretta.
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr. Přidejte rozšlehaná vejce a griotku. V druhé větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte vypeckované třešně. Smíchejte obě směsi dohromady. Nalijte do vymazané chlebíčkové formy. Dejte do horké trouby a pečte při 210°C asi 5 min. Pak snižte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 45 minut. Povrch přikryjte alobalem, aby se nespálil. Nakonec vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout. Při podávání můžete zákusek ozdobit lžící bílého jogurtu nebo kopečkem zmrzliny.
Další inspiraci můžete načerpat v novém kulinářském pořadu „Markéta na trhu“, který vysílá TV Paprika od 18. září každý pracovní den ve 21:30.
Dobrou chuť!
MH