Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Tradiční chléb, který vydrží čerstvý celý týden

Také už máte plné zuby kupovaného pečiva, který je buďto hned druhý den gumové, nebo zplesniví ještě dříve, než stihne ztvrdnout? Nejste zdaleka jediná. Proto roste počet lidí, kteří si doma pečou vlastní poctivý chléb, který vydrží měkký a čerstvý, a navíc chutná tak, jak si to pamatujete z dětských let. K upečení takového chleba ani nepotřebujete drahou pec, stačí vaše trouba. Recept sám o sobě je prostý, ale nejlépe uděláte, když si budete v lednici udržovat vlastní chlebový kvásek, což už tak lehké není. Ale ten chléb pak stojí za to.
tradiční chléb
Upečte si tradiční chléb. (foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na tradiční chléb

Na tradiční chléb (dva menší bochníky) budete potřebovat:

  • 750 g hladké chlebové mouky
  • 300 ml vody
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g čerstvého pekařského droždí nebo domácího kvásku
  • 15 g soli
  • 5 g celého kmínu

Příprava

Pokud nemáte živý kvásek, o který se staráte, smíchejte čerstvé droždí s cukrem v teplé vodě. Nejlepší je použít převařenou, případně vodu ze studně, protože chlorovaná voda kvasinkám v droždí nesvědčí a kvásek by nemusel začít pracovat tak, jak má. Kvásek nechte pár minut pracovat jen s cukrem, pak do něj přimíchejte i mouku se solí a zadělejte na chlebové těsto.

Hotové těsto dejte do velké mísy, přikryjte ho čistou látkovou utěrkou nebo plátnem a nechte ho na teplém místě kynout alespoň tři hodiny. Čím déle necháte těsto kynout, tím nadýchanější budete mít chléb. Z vykynutého těsta vyválejte dva stejně velké bochníky a posypte je kmínem. Kromě kmínu je můžete posypat i kamennou solí, ale těsto je už takhle slané dost.

Oba bochníky položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby předehřáté na 240 °C. Takto je pečte zhruba čtvrt hodiny, pak teplotu snižte na 220 °C a pečte ještě asi 40 minut. Upečený chléb zlehka potřete vodou, opět je lepší použít převařenou bez chloru. Upečený chléb skladujte v chlebníku nebo zabalený do čisté utěrky.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Máte nečekanou návštěvu a chcete ji pohostit? Chléb ve vajíčku to jistí!

Připravte si ten nejlepší guláš: jak na to?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

30 minut + chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek