Tradiční chléb, který vydrží čerstvý celý týden
Ingredience na tradiční chléb
Na tradiční chléb (dva menší bochníky) budete potřebovat:
- 750 g hladké chlebové mouky
- 300 ml vody
- 20 g cukru krystal
- 20 g čerstvého pekařského droždí nebo domácího kvásku
- 15 g soli
- 5 g celého kmínu
Příprava
Pokud nemáte živý kvásek, o který se staráte, smíchejte čerstvé droždí s cukrem v teplé vodě. Nejlepší je použít převařenou, případně vodu ze studně, protože chlorovaná voda kvasinkám v droždí nesvědčí a kvásek by nemusel začít pracovat tak, jak má. Kvásek nechte pár minut pracovat jen s cukrem, pak do něj přimíchejte i mouku se solí a zadělejte na chlebové těsto.
Hotové těsto dejte do velké mísy, přikryjte ho čistou látkovou utěrkou nebo plátnem a nechte ho na teplém místě kynout alespoň tři hodiny. Čím déle necháte těsto kynout, tím nadýchanější budete mít chléb. Z vykynutého těsta vyválejte dva stejně velké bochníky a posypte je kmínem. Kromě kmínu je můžete posypat i kamennou solí, ale těsto je už takhle slané dost.
Oba bochníky položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby předehřáté na 240 °C. Takto je pečte zhruba čtvrt hodiny, pak teplotu snižte na 220 °C a pečte ještě asi 40 minut. Upečený chléb zlehka potřete vodou, opět je lepší použít převařenou bez chloru. Upečený chléb skladujte v chlebníku nebo zabalený do čisté utěrky.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Máte nečekanou návštěvu a chcete ji pohostit? Chléb ve vajíčku to jistí!