Sýrové bochánky na italský způsob
Naše sýrové bochánky se inspirují italskou kuchyní. Jak jistě dobře víte, Italové si umí dopřávat. A protože upéct bochánky s jemnou sýrovou náplní není nic jednoduchého, jsou v tomto případě mozzarella s parmezánem rovnou součástí těsta. Díky tomu jsou tyto bochánky vždy dokonalé.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba
Itálie jako nejatraktivnější destinace roku 2022. Co vidět především?
Sýrové bochánky
- 300300mlvody
- 225225ghladké mouky
- 150150gmásla
- 100100gmozzarelly
- 5050gparmazánu
- 66ksvajec
- čerstvá petrželka nebo bazalka
- sůl a pepř
Postup:
V kastrůlku si k varu přiveďte osolenou vodu a na mírném plamenu v ní za stálého míchání rozpusťte máslo. Rozpuštěné máslo vařte asi minutku nebo dvě a pak směs odstavte z plotny. Do horké tekutiny prosejte mouku a důkladně ji zpracujte kuchyňským robotem na pomalé obrátky. Těstový základ pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
V mezičase si nastrouhejte parmezán a mozzarellu – tu je třeba nejprve nechat okapat z nálevu, ve kterém se prodává. Asi polovinu parmezánu si dejte sranou, zbylé sýry smíchejte spolu s petrželkou a směs lehce opepřete.
Pak sýry rozmíchejte do vystydnutého těstíčka. Nakonec do těsta pomocí kuchyňského robota postupně zapracujte i vejce. Hotové těsto přehoďte kuchyňskou utěrkou a nechte ho asi dvacet minut odpočinout.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a z odpočatého těsta vytvarujte bochánky, které se vám tak akorát vejdou do dlaně. Jednotlivé bochánky vyskládejte na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nakonec každý bochánek zasypte troškou strouhaného parmezánu.
Sýrové bochánky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Servírujte je nejlépe ještě teplé, případně nejpozději druhý den po upečení.