Slané vrtulky se třemi druhy sýra. Ideální se sklenkou vína
Ne nadarmo se degustace vína často spojuje s ochutnávkou sýrů, ke sklence vína se totiž nějaké to slané zakousnutí hodí přímo perfektně. Slané vrtulky vám nahradí nezdravé brambůrky z obchodu. Upečte si tuto sýrovou „chuťovkou“ a doveďte svůj vinný večer k dokonalosti.
TIP: Balkánský sýr můžete nahradit i sýrem feta, jejich chuť je téměř k nerozeznání. Podle chuti můžete pozměnit také posypku – na slané vrtulky se dále hodí třeba sezamová semínka nebo mák.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Slané vrtulky k vínu
- 150150gbalkánského sýra
- 5050gčedaru
- 100100geidamu
- 22ksvajec L
- 11lžičkaprášku do pečiva
- 320320ghladké celozrnné mouky
- 100100mlplnotučného mléka
- 11lžičkasoli
- 11lžícedrceného kmínu
- 22lžícecelého kmínu
Postup:
Mouku si prosejeme do větší misky. Přisypeme k ní čajovou lžičku soli, polévkovou lžíci drceného kmínu a čajovou lžičku prášku do pečiva. Všechny suché ingredience promícháme.
Balkánský sýr, eidam a čedar si nastrouháme na jemném struhadle. Všechny tři druhy sýra přidáme do mísy s moukou a promísíme. Následně uděláme uprostřed směsi důlek.
Do důlku rozklepneme jedno vejce a nalijeme mléko. Směs nejdříve promícháváme od středu vidličkou. Až se suché ingredience začnou lepit a těsto půjde míchat ztěžka, začneme ho propracovávat ručně.
Vypracujeme tuhé, nelepivé těsto, které si rozválíme na pomoučněném vále. Nožem nebo kráječem těsto rozdělíme na asi osm centimetrů dlouhé a tři centimetry široké nudličky. Každou nudličku podržíme za jeden konec a druhým dvakrát pootočíme, aby vznikla vrtulka.
Vrtulky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nakonec je posypeme kmínem vcelku. Vrtulky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi deset minut dozlatova.