Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Chutná vzpruha kdykoli během dne. Připravte si chutný sendvič s rajčaty, bazalkovým pestem a mozzarellou

Sendvič s čerstvými rajčaty, bazalkou a mozzarellou je perfektní, zdravá a hlavně jednoduchá večeře, která se hodí nejen pro horké letní večery.
Sendvič s mozzarellou, bazalkou a rajčaty
Připravte si chutný sendvič s rajčaty, bazalkou a mozzarellou

Pokud sendvič navíc na konec zakápneme trochou bazalkového pesta či olivového oleje, tak docílíme naprosto dokonalého spojení chutí. Bez vaření.

Pro 6 a více sendvičů potřebujete…

Ingredience pro sendvič:

1 malý bochník francouzského chleba (Focaccia „fokáča“ nebo jiný chléb)

6 polévkových lžic bazalkového pesta (nebo olivového oleje)

6 velkých zralých rajčat, nakrájených na plátky

sůl a pepř na dochucení

0,5 kg mozzarelly, nakrájené na tlustší plátky

čerstvé listy bazalky (cca 24 lístů)

Čerstvé bazalkové pesto

Bazalkové pesto tmavne, pokud je vystaveno vzduchu. Je proto doporučeno, aby bylo skladováno v pevné, tmavé plastové/skleněné nádobě. Ujistěte se, že pesto se bude dotýkat vrchní části nádobky a nebude tak mít žádnou možnost kontaktu se vzduchem. Díky tomu zůstane pesto zelenější po delší dobu. Pokud ho ale na vrchu zalijete olivovým olejem, tak se zakonzervuje. Poté ho uložte do chladu. Měl by vydržet mnohem déle.

Ingredience na bazalkové pesto:

2 šálky čerstvých bazalkových listů (polovina může být nahrazena listy baby špenátu)

½ šálku čerstvě nastrouhaného sýru Romano nebo Parmezánu (cca 60 gramů)

½ šálku extra panenského olivového oleje

⅓ šálku piniových oříšků (mohou být i vlašské)

3 stroužky česneku, mleté (asi 3 lžičky)

¼ lžičky soli, podle chuti

1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti

Samozřejmě si můžete podle chuti ingredience přidat či ubrat.

Sendvič s mozzarellou, bazalkou a rajčaty
Sendvič s mozzarellou, rajčetem a bazalkou.

Postup na bazalkové pesto:

  1. Vložte bazalku a oříšky do kuchyňského mixeru/ robota a poté je nechte částečně rozmixovat.
  2. Přidejte sýr a česnek ke směsi bazalky a oříšků a opět nechte chvilku mixovat. Seškrábněte přebytky ze stěn mixeru, aby se mohly pořádně promíchat se zbytkem.
  3. Nechte mixer běžet na pomalý výkon a opatrně do něj přilévejte olivový olej. Pomalé přilévání oleje během mixování pomáhá k důkladnému propojení chutí a zabraňuje oddělení oleje od zbytku ingrediencí. Příležitostně stírejte stěny mixeru kvůli spojení chutí a důkladnému rozmixování.
  4. Nakonec za pomalého mixování opatrně přidejte sůl a pepř. Dochucujte podle vlastní chuti.
K TÉMATU  Nepečený zákusek ze smetany, který připomene chuť nanuku

Pesto je vhodné k dochucování těstovin, jako součást omáček, na polytí pečených brambor, jako součást sendvičů, nebo na pomazání opečených plátků chleba.

TIP: Oříšky můžete předtím orestovat. Dodají poté pestu specifickou chuť. Místo piniových oříšků je možné použít i orestovaná a osolená dýňová semínka.

Celkový postup:

Nakrájejte francouzský chléb na tenké plátky (nebo podle chuti) a snažte se vytvořit alespoň tucet plátků (pokud použijete Focacciu, rozřízněte ji napůl a krájejte na plátky a nebo klínky). Každý plátek chleba potřete pestem či olivovým olejem. Přidejte plátek rajčete, osolte ho a opepřete a na něj položte plátek mozzarelly a čerstvé listy bazalky, sendvič zakončíme opět plátkem chleba.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek