Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Klasický „segedín se šesti“, který máte do hodinky na stole

Hospodská klasika, která i přes svoje jméno opravdu nemá s městem Segedín co dočinění. V Maďarsku byste totiž segedínský guláš našli pod jeho původním jménem Székelyho guláš.
segedín
Segedín je česká klasika, kterou můžete mít do hodinky na stole.

V tomto receptu najdete ale ten „pravý“ český pokrm, ve kterém nechybí kysané zelí a vepřové maso, to vše podávané s houskovým knedlíkem. Nebo byste si ho dali raději s chlebem?

TIP: Pokud byste chtěli chuť segedínského guláše trochu zvýraznit, nahraďte smetanu na vaření kelímkem zakysané smetany. Rovněž lze přidat jednu polévkovou lžíci rajčatového protlaku, která podpoří paprikové koření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Inspirace na výborné pokrmy z mletého masa

Poctivý guláš tak, jak se vaří v Maďarsku!

Segedínský guláš

porce
g / porce
Ingredience:
  • 800
    800
    g
    vepřového plecka
  • 2
    2
    lžíce
    sádla
  • 3
    3
    lžíce
    hladké mouky
  • 1
    1
    větší cibule
  • 1
    1
    litr
    horké vody
  • 1
    1
    lžička
    drceného kmínu
  • 3
    3
    lžíce
    sladké papriky
  • 1
    1
    balení
    kysaného bílého zelí
  • 1
    1
    kelímek
    smetany na vaření
  • 1
    1
    balení
    houskového knedlíku

Postup:

  1. Plecko si nakrájejte na středně velké kostky. Připravte si větší hrnec, do kterého dejte pomalu rozpouštět polévkovou lžíci sádla. Jakmile se rozpustí, zvyšte teplotu a přisypte nadrobno pokrájenou cibuli. Poté, co začne pěnit, přidejte do rozpáleného hrnce pokrájené maso. Promíchejte, vše zaprašte dvěma polévkovými lžícemi mouky a opět promíchejte, aby se maso obalilo tukem.

  2. Když maso zezlátne, vyndejte ho vařečkou ven a k tuku v hrnci přisypte drcený kmín, sladkou papriku a trochu soli a pepře. Poté, co se koření rozpustí, vraťte do hrnce maso, promíchejte a vše zalijte asi litrem horké vody. Množství vody uzpůsobte podle potřeby, důležité je, aby bylo maso ponořené. Přikryjte pokličkou a duste asi tři čtvrtě hodiny.

  3. Kysané zelí vyndejte z obalu a krátce ho propláchněte pod vodou. Stačí opravdu chvilka, jinak by mohlo ztratit všechnu kyselost. Zelí můžete přidat do hrnce tak jak je, nebo ho lze trochu zakrátit nožem. Promíchejte s masem a duste asi deset minut, než je zelí měkké.

  4. Do kelímku smetany na vaření vidličkou vmíchejte polévkovou lžíci mouky. Kelímek opatrně vlijte do hrnce a hned promíchejte – omáčka se zahustí a zjemní. Segedínský guláš nechte ještě pár minut bublat na sporáku, aby se chutě stihly promíchat. Mezitím si nakrájejte knedlík a prohřejte ho v pařáku na knedlíky. Teplé knedlíky rozdělte na talíře a přidejte omáčku – můžete podávat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek