Klasický „segedín se šesti“, který máte do hodinky na stole
V tomto receptu najdete ale ten „pravý“ český pokrm, ve kterém nechybí kysané zelí a vepřové maso, to vše podávané s houskovým knedlíkem. Nebo byste si ho dali raději s chlebem?
TIP: Pokud byste chtěli chuť segedínského guláše trochu zvýraznit, nahraďte smetanu na vaření kelímkem zakysané smetany. Rovněž lze přidat jednu polévkovou lžíci rajčatového protlaku, která podpoří paprikové koření.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Segedínský guláš
- 800800gvepřového plecka
- 22lžícesádla
- 33lžícehladké mouky
- 11větší cibule
- 11litrhorké vody
- 11lžičkadrceného kmínu
- 33lžícesladké papriky
- 11baleníkysaného bílého zelí
- 11kelímeksmetany na vaření
- 11baleníhouskového knedlíku
Postup:
Plecko si nakrájejte na středně velké kostky. Připravte si větší hrnec, do kterého dejte pomalu rozpouštět polévkovou lžíci sádla. Jakmile se rozpustí, zvyšte teplotu a přisypte nadrobno pokrájenou cibuli. Poté, co začne pěnit, přidejte do rozpáleného hrnce pokrájené maso. Promíchejte, vše zaprašte dvěma polévkovými lžícemi mouky a opět promíchejte, aby se maso obalilo tukem.
Když maso zezlátne, vyndejte ho vařečkou ven a k tuku v hrnci přisypte drcený kmín, sladkou papriku a trochu soli a pepře. Poté, co se koření rozpustí, vraťte do hrnce maso, promíchejte a vše zalijte asi litrem horké vody. Množství vody uzpůsobte podle potřeby, důležité je, aby bylo maso ponořené. Přikryjte pokličkou a duste asi tři čtvrtě hodiny.
Kysané zelí vyndejte z obalu a krátce ho propláchněte pod vodou. Stačí opravdu chvilka, jinak by mohlo ztratit všechnu kyselost. Zelí můžete přidat do hrnce tak jak je, nebo ho lze trochu zakrátit nožem. Promíchejte s masem a duste asi deset minut, než je zelí měkké.
Do kelímku smetany na vaření vidličkou vmíchejte polévkovou lžíci mouky. Kelímek opatrně vlijte do hrnce a hned promíchejte – omáčka se zahustí a zjemní. Segedínský guláš nechte ještě pár minut bublat na sporáku, aby se chutě stihly promíchat. Mezitím si nakrájejte knedlík a prohřejte ho v pařáku na knedlíky. Teplé knedlíky rozdělte na talíře a přidejte omáčku – můžete podávat.